BiH
7

Šarović: Na mene su vršili pritisak u vezi sa Elektroprenosom

FENA
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je, nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojena odluka o smjeni kadrova SDS-a u Vijeću ministara BiH, kazao novinarima da mu je vrlo bitno da su svi učesnici, pa čak i inicijatori inicijative odustali od razloga koji u toj inicijativi stoje.

"Ovo je samo prvo poluvrijeme, očekuje nas vrlo, rekao bih, uzbudljivih 10-15 dana do sjednice Doma naroda. Mi ćemo vidjeti da li je sve ovo urađeno u skladu sa zakonom, bez da politizujemo ili da stvari problematizujemo radi toga da bi ostali u Vijeću ministara BiH. Ne, apsolutno ne", kazao je Šarović.

Dodao je da je za njega vrlo važno da iza toga stoji većina i da postupak bude u skladu sa zakonom.

"O tome ne bih mogao sada da govorim. Bilo je stvari koje su problematične. Ukoliko ocijenimo da su nezakonite mi ćemo poduzeti odgovarajuće korake. I još sam rekao, dok je u većini SDS, do tada sam i ja ministar", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovo je ministarstvo dinamično, vrlo je važno da se procedure završe što prije.

"Jer ukoliko ministar ne radi u punom kapacitetu, probleme će imati, rekao bih, šira zajednica u cjelini", kazao je Šarović.

Na novinarsko pitanje da li su na njega vršeni pritisci da pošalje u proceduru izmjene i dopune zakona o Elektroprenosu, te u vezi s projektom srednje Drine, odgovorio je potvrdno.

"Da jeste, svakako, i u oba slučaja. I Republika Srpska i Federacija tražile su da se ide u proceduru izmjena i dopuna zakona o Elektroprenosu bez onih stvari koje smo dogovorili u Briselu u novembru 2012. godine. A to je da se napravi konsolidovani finansijski izvještaj, da se uradi plan ulaganja i tek nakon toga da se mogu koristiti akumulirana sredstva kojih, kao što znate, ima blizu 300 miliona na računu Elektroprenosa. Ali da samo manji dio mogu da podijele akcionari, a najveći dio treba da ide u obnovu elektroprenosnog sistema", kazao je Šarović.

Dodao je da su akcionari, a to su Republika Srpska i Federacija, željeli bez rješenja ovih pitanja da krenu u podjelu akumulirane dobiti.

"Isto je i sa srednjom Drinom. Uz svo razumijevanje i neosporavanje bilo kog projekta, on jeste skup projekat ali vrlo važan, ja sam smatrao da mi treba da kao država se odlučimo o tome, a tako i zakon kaže, tako je tražila Italija, tako je tražio i Brisel. Da razmislimo hoćemo li dati saglasnost da se energija proizvedena u srednjoj Drini računa kao nacionalni cilj Italije i da Italija, odnosno njeno preduzeće, na osnovu toga dobije zelene certifikate, odnosno podsticaje koji iznose 155 eura po jednom megavatu. To je potpuno jasno. Postoje ljudi koji to bolje znaju od mene. Oni treba da kažu da li je to pametno da radimo ili ne. Ja jedino znam, ukoliko postupimo na takav način, do 2020. godine nećemo ispuniti svoj nacionalni cilj i međunarodnu obavezu koju smo preuzeli, a to je da nivo obnovljive energije sa 34 povećamo 40 posto", kazao je Šarović novinarima.