BiH
84

Sarajevo: Vozilo Hitne pomoći prošlo na crveno svjetlo preko pruge, svjetlosna signalizacija u kvaru

Klix.ba
U Donjoj Vogošći kod Sarajeva čitatelj portala Klix.ba snimio je kako vozač Hitne pomoći prolazi na crveno svjetlo. Radi se o dionici puta koja prelazi preko željezničke pruge, gdje je u vrijeme prolaska vozila Hitne pomoći bilo upaljeno crveno svjetlo, kao znak zabrane prolaska.

Ovome dodajmo i to da vozilo Hitne pomoći nije imalo uključenu rotaciju, što mu automatski oduzima pravo prolaska kroz crveno svjetlo i što važi i za ostale učesnike u saobraćaju.

Osim njega, nestrpljiv je bio i još jedan vozač kombija, koji je također prošao kroz crveno svjetlo. Iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine za Klix.ba su kazali da je oko 10:45 sati došlo do kvara na putnom prelazu u Donjoj Vogošći, te da je o tome obaviještena i Policijska stanica.

"Do problema na prelazu je došlo zbog kašnjenja policije, te su se stvorile duge kolone vozila. Vozači nisu znali da je saobraćajna signalizacija u kvaru, te su bili prinuđeni čekati. Nekim automobila je to vjerovatno predstavljalo problem, pa su samoincijativno prešli preko pruge", ističu iz Željeznica FBiH.

Kako su za naš portali kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, vozila pod rotacijom, u ovom slučaju Hitne pomoći, ne mogu proći kroz žuto ili crveno svjetlo ako nemaju uključenu svjetlosnu signalizaciju.

Naglašavaju da se ovo odnosi i na slučaj kada se u vozilu Hitne pomoći nalazi pacijent.

Često smo svjedoci saobraćajne nekulture na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, gdje se vozači ne ponašaju u skladu sa saobraćajnih standardima i ne poštuju oznake, ograničenja i ostala zakonom propisana pravila, ali nas posebno iznenađuje kada u tome učestvuju vozači hitnih službi.