Reagovala i inspekcija
50

Divlja deponija kod Ilijaša: Građevinski otpad odlagan u rijeku Bosnu

B. H.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
U naselju Ljubnići, općina Ilijaš, primjećeno je odlaganje građevinskog otpada u rijeku Bosnu. Nakon što odlaganje prijavljeno reagovali su iz Općine, ali i kantonalni organi.

Nakon prijave građana i slanja fotografija kontaktirali smo Općinu Ilijaš koja je potvrdila da je riječ o odlaganju građevinskog otpada.

"Shodno vašem upitu ovim putem Vas obavještavamo da je komunalni inspektor općine Ilijaš izašao na lice mjesta u naselju Ljubnići, kod mosta na rijeci Bosni i uporedio fotografije sa stanjem na licu mjesta, te utvrdio da su fotografije sa pomenutog lokaliteta i da je fotografisanje izvršeno sa lijeve strane rijeke Bosne", saopćili su iz Općine Ilijaš.

Dodaju kako je slučaj prijavljen Kantonalnoj inspekciji koja je naredila mjere sanacije deponije.

Područje nakon sanacije (Foto: Općina Ilijaš)
Područje nakon sanacije (Foto: Općina Ilijaš)

"Slučaj odlaganja građevinskog otpada na lijevoj obali rijeke Bosne prijavljen je Kantonalnoj inspekciji, koja je izašla i naredila mjere sanacije deponije, što je i učinjeno. Na desnoj obali rijeke Bosne nalazi se manja količina kućnog otpada dio u crnim kesama, dio se nalazi ispod mosta. Navedeni lokalitet se svake godine očisti u akciji preoljetnog čišćenja", navedeno je u odgovoru iz Općine Ilijaš.