Investicija Direkcije za ceste KS
0

Sarajevo: Svečano otvoren most na Dolac-Malti

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svečano je otvoren most preko rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Dolac Malta čija je sanacija koštala 316.000 KM. Radove je izvela firma Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrpcu su presjekli direktor Direkcije za ceste KS Adem Zolj i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Kako su pojasnili iz Iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, koja je investitor, srušeni su oštećeni dijelovi od betona (grede, vijenci, pješačke staze), te uklonjeni svi loši dijelovi betona kolovozne konstrukcije. Zamijenjena je oštećena armatura u konstrukciji mosta, te uklonjena postojeća i postavljena nova inox ograda u dužini oko 85 metara.

Radnici Euro-asfalta su, nadalje, uklonili stare i postavili nove slivnike, te uradili hidroizolaciju na gornjoj površini ploče. Postojeći asfalt sa kolovoza i pješačkih staza na mostu je uklonjen te postavljen novi noseći i habajući sloj. Novi asfalt je postavljen i na prilaznim rampama mostu, a zamijenjeni su i ivičnjaci na mostu u dužini oko 80 metara.

Na mostu je urađena i horizontalna signalizacija od vruće plastike, a oko 30 posto donje površine betona je sanirano polimercementnim malterom. U sklopu radova, uređena je i očišćena obala i korito rijeke Miljacke na dijelu kod mosta.