Investicija Direkcije za ceste KS
0

Krajem maja novi most na Dolac Malti

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sanacija mosta preko rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Dolac Malta trebala bi biti završena krajem maja. Posao je, naime, počet 11. aprila, a rok za završetak je 45 radnih dana. Izvođač radova, koji koštaju 316.751,80 KM sa PDV-om, je firma Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, koja je investitor, za Sarajevo-x.com su iznijeli detalje o projektu. Prema njihovim riječima, sanacija podrazumijeva rušenje oštećenih dijelova od betona (greda, vijenaca, pješačkih staza), kao i uklanjanje svih loših dijelova betona kolovozne konstrukcije. Bit će, također, zamijenjena oštećena armatura u konstrukciji mosta, te uklonjena postojeća i postavljena nova inox ograda u dužini oko 85 metara.

"Radnici Euro-asfalta će, nadalje, ukloniti stare i postaviti nove slivnike, te uraditi hidroizolaciju na gornjoj površini ploče. Postojeći asfalt sa kolovoza i pješačkih staza na mostu će biti uklonjen te postavljen novi noseći i habajući sloj. Novi asfalt će biti postavljen i na prilaznim rampama mostu, a bit će zamijenjeni i ivičnjaci na mostu u dužini oko 80 metara.

Na mostu će biti urađena i horizontalna signalizacija od vruće plastike, a oko 30 posto donje površine betona bit će sanirano polimercementnim malterom", naveli su iz Direkcije, te dodali kako projektom predviđeno uređenje i čišćenje obale i korita Miljacke na dijelu kod mosta.