BiH
0

Sarajevo: Sutra seminar o reformi sigurnosnog sektora

FENA
Policijska misija EU-a (EUPM), Centar za evropsku perspektivu i slovensko Predsjedništvo EU-a organizuju seminar o reformi sigurnosnog sektora i procesa stabilizacije i pridruživanja 5. i 6. juna u Sarajevu.

EU je bio bitan sudionik u procesu reforme policije od 2003. godine, kao ključnog preduslova za proces stabilizacije i pridruživanja. Tekuća 2008. godina predstavlja prekretnicu u procesu reforme policije u BiH i početak novih obaveza. Stoga, kraj prvog semestra ove godine nudi mogućnost analize obaveza iz proteklog perioda i pripreme sljedeće faze u procesu stabilizacije i pridruživanja, saopćeno je iz EUPM-a.

Seminar će rezultirati boljim upoznavanjem sa ograničenjima i mogućnostima s kojima se EU suočava u kompleksnim oblastima reformi, te doprinijeti formuliranju strategija reformi, koje promoviraju državni organi BiH, operacije Evropske sigurnosne i odbrambene politike i zemlje članice EU-a.

Panel diskusija će se fokusirati na reforme iz oblasti policijske reforme i međunarodne policijske saradnje, krivičnog pravosuđa i sudstva, pitanja granica i migracija, kao i uloge državnih organa vlasti i civilnog društva.

Okupit će predstavnike Evropske komisije, zemalja članica EU-a uključenih u kreiranje politike u Briselu, i bh parlamentarce.

Na seminaru uvodna izlaganja će imati Vinćenca Kopole, šef Policijske misije EU-a, Nataša Vodušek, ambasadorica Republike Slovenije u BiH, Michael Leigha te generalni direktor Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji.