BiH
0

Sarajevo: Počela parlamentarna rasprava o privatizaciji zeničke Željezare

FENA
Poslanička rasprava u Predstavničkom domu Federalnog parlmenta o privatiziranju Željezare Zenica počela je danas na vanrednoj sjednici ovog doma u Sarajevu, iako je premijer FBiH-a Nedžad Branković tražio odgodu dok, kako je kazao, Parlament od Vlade ne dobije kvalitetniji materijal za raspravu.

Inicijatori ove sjednice, poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH i Bosanskohercegovačke stranke - Sefer Halilović uputili su kao polazni materijal za raspravu ugovor iz 2004. godine o prodaji kapitala nekadašnje Željezare Zenica, postignut između tadašnje Vlade FBiH, BH Steela i današnjeg vlasnika Mittal Steela.

U međuvremenu je aktuelna Federalna vlada dostavila za ovu sjednicu poslanicima Informaciju o izvršenim ulaganjima u prethodnom periodu u Mittal Steelu.

Poslanik SDP-a Damir Mašić, kao i Islam Imamović, predsjednik sindikata u ovom preduzeću, nakon što je rasprava otvorena, kazali su da novi vlasnik nije ispoštovao obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Imamović je potvrdio najavu generalnog štrajka za 13. septembar.

Ocjenjujući privatizacijski ugovor skandaloznim Damir Mašić je podsjetio da ga poslanici nažalost nisu dobili od Vlade nego od novinara mada su u protekle tri godine više puta tražili da se poslanicima i javnosti objelodani ovaj dokument.

"U periodu 2004. na 2005. godinu, nakon preuzimanja od strane Mittala, vlasnik je suprotno potpisanom ugovoru prisilio 1.100 radnika, pod prijetnjom da će dobiti otkaz, da prihvate otpremninu u visini od 6.000 do 9.000 KM i da prekinu radni odnos."

Uprava Mittal Steela u nekoliko navrata produžava radno vrijeme i ne plaća noćni i prekovremeni rad, što je regulisano važećim zakonima.

Radnicima se ne obračunava radni staž prema propisima i ukupnom radnom stažu nego prema stažu koji imaju od momenta preuzimanja Željezare.

Radnici nemaju adekvatnu zaštitu na radu. U ovoj godini desila se i jedna od najvećih tragedija u istoriji preduzeća, kada su se tri radnika ugušila prilikom intervencije na električnoj peći. Očigledno je da novi vlasnik nije obratio potrebnu pažnju na mjere zaštite na radu.

Iako je u 2006. godini Mittal Steel ostvario profit od 25 miliona KM i uprkos činjenici da su prozvodnja i produktivnost povećani za 300 posto, to nije uticalo na promjenu položaja i prihoda običnih radnika, što je socijalnim paketom bilo i predviđeno i dogovoreno. Naprotiv, otpušteno je dodatnih 48 radnika, riječi su Damira Mašića.

Iz svega toga je jasno, dodao je on, da plaće radnika nisu usklađene s prosjekom u FBiH, da nije pokrenuta integralna proizvodnja od 2,5 miliona tona godišnje, nisu uložena planirana sredstva od 65 miliona u prve tri godine, nije zaposleno dodatnih 1.500 radnika niti je ispoštovan socijalni paket.

Danšsnja sjednica je prilika da se bar donekle popravi neprocjenjiva šteta nanesena i državnom kapitalu i radnicima bivše Željezare Zenica, BH Steela i današnjeg Mittal Steela. Zahtjevi i štrajk radnika i sindikata Mittal Steela su potpuno opravdani, zaključio je Mašić.

Današnja sjednica u Predstavničkom domu bit će završena do 16 sati, najavljeno je, zbog želje mnogih poslanika da prisustvuju dženazi Safetu Isoviću, legendi bosanskohercegovačke sevdalinke.