BiH
0

Sarajevo: Počela dvodnevna konferencija sindikata metalaca jugoistočne Evrope

FENA
U organizaciji Sindikata metalaca BiH i pod pokroviteljstvom sindikata i Vlade Katalonije (Španija) u Vogošći je jutros počela dvodnevna konferencija predstavnika sindikata metalaca iz zemalja jugoistočne Evrope.

Kako je najavljeno, na konferenciji razgovarat će se o položaju žena-uposlenica i njihovim pravima, zaštiti na radu, socijalnom dijalogu te zaštiti radničkih prava.

Ove teme, prema mišljenju predsjednika Sindikata metalaca BiH Ismeta Bajramovića, bitne su iz razloga što će tretirati problematiku koja se tiče diskriminacije spolova, te nepoštivanja osnovnog ljudskog prava - prava na rad.

U obraćanju učesnicima konferencije, sindikalistima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije, te Španije, federalni premijer Nedžad Branković istaknuo je kako radnički problemi sve više poprimaju regionalni karakter, te da je zadovoljan što su i bh. sindikati kreatori regionalnih inicijativa za prava radnika.

  • Podržavam rad naših sindikata zato što podržavaju taj regionalni karakter, jer problemi radnika se više ne ogledaju samo u jednoj državi, rekao je premijer Branković.

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić izjavio je kako podržava održavanje konferencije u Sarajevu, dodavši da je to za Sarajevo i Kanton velika čast.

  • Vlada želi oživjeti industriju Kantona upravo sa sindikatom. Želimo oživjeti industrijske zone i spremni smo podržati sve projekte koji imaju razvojnu dinamiku, rekao je premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić.

Konferencija će, kako je najavljeno, rezultirati deklaracijom i zaključcima koji će biti proslijeđeni u međunarodne asocijacije u Ženevi i Briselu.