Poruka Vladi FBiH
12

Sindikat metalaca 1. maj provodi na ulicama Sarajeva: Traže rješavanje šest ključnih problema

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sindikat metalaca FBiH jutros je okupljanjem na Trgu prvog korpusa Armije RBiH u Sarajevu započeo protestni skup kojim žele uputiti Vladi FBiH šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez rekao je da su pripremili šest zahtjeva koje će uputiti Vladi FBiH, a da je jedan od glavnih usvajanje mjera i radnji za očuvanje hiljadu radnih mjesta u tri preduzeća.

"Jedan od glavnih zahtjeva prema Vladi FBiH jeste da se usvoje mjere i radnje za očuvanje hiljadu radnih mjesta. To se odnosi na radnike Binasa, Zraka i Volkswagena. Hitno tražimo sastanak po tom pitanju, dajemo im rok 30 dana da se uspostavi i krene sa proizvodnjom u tim preduzećima. Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu - to nije tačno, imamo velikih problema. Hiljadu radnika pomenuta tri preduzeća su na 'leru' sa sedam neisplaćenih plata", rekao je Melez dodajući da će insistirati da se bez odlaganja pristupi rješavanju ovog problema.

Zahtjevi koje je Sindikat metalaca FBiH uputio Vladi FBiH
Zahtjevi koje je Sindikat metalaca FBiH uputio Vladi FBiH

Melez kaže i da je na biroima jako malo metalaca, fali radne snage, a ovim protestom žele upozoriti vlasti da što prije krenu u saradnju sa sindikatima i ostalim privrednim društvima.

Također, jedan od zahtjeva Sindikata metalaca FBiH jeste i utvrđivanje Zakona o najnižoj plati u FBiH.

"Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM", rekao je Melez.

Ujedno je i najavio sastanak sa ministrom Nerminom Džindižem i premijerom FBiH Fadilom Novalićem nadajući se nekim promjenama nakon ovog protesta i sastanka sa njima.