BiH
0

Sarajevo: Otvoren prvi kongres bh naučnika iz zemlje i svijeta

FENA
U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u Sarajevu je danas otvoren Prvi kongres bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta.

Kongres je okupio oko 200 učesnika iz 21 zemlje sa svih kontinenata svijeta. Cilj je povezati i uspostaviti kontinuiranu saradnju bh. naučnika u zemlji i svijetu te izraditi jedinstvenu deklaraciju kao platformu za saradnju i zajedničko pokretanje naučnog i tehnološkog napretka.

Učesnike skupa pozdravio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ističući kako je migracija visokoobrazovanih kadrova iz BiH već dugo veliki i neriješen problem, kao i većini zemalja u razvoju.

Među najvećim problemima BiH u oblasti nauke jesu, smatra Terzić, nepostojanje državnog ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, nerazvijenost i neulaganje u naučnoistraživački rad te neprekidna blokada administrativnih procedura, kao kamen spoticanja u razvoju.

On ocjenjuje kako se jedinstvena bh. dijaspora i njen naučni napor mogu mnogo bolje iskoristiti, ukoliko se uspostavi podrška unutar i van domovine. Potrebna je i adekvatna infrastruktura u zemlji, koja će korisiti ono što dijaspora ponudi.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović upozorio je kako ulaganje i znanje i nauku u BiH nije tretirano kao prioritet, iako su te dvije oblasti i njihova infrastruktura najviše stradali u proteklom ratu. BiH nema državnu strategiju naučnog razvoja niti istraživački potencijal. Nema niti resorno državno ministarstvo, zakone u toj oblasti ni pravne i institucionalne pretpostavke za razvoj nauke.

Ulaganje u nauku, kako je kazao, može polučiti enormne rezultate u razvoju malih društava, kao što je naše. Savremeni svijet odavno je baziran na spoznaji da je znanje temeljni kapital i pokretačka snaga za uspjeh i razvoj.

Za to u BiH, smatra Halilović, nedostaje političke volje kako bi se ušlo u borbu za vlastito mjesto u Evropi.

Premijer KS-a Denis Zvizdić naglasio je kako BiH spada u red zemalja s velikim ratnim štetama, ali pravilnom strategijom i ulaganjem u znanje možemo se uključiti u tokove visokonaučnih i tehnološki razvijenih zemalja. Bazni faktor razvoja jeste povezivanje nauke i privrede te ulaganje u kvalitetno obrazovanje kako bismo dobili nove mlade stručne kadrove.

Kongres će trajati do 17. septembra, a predviđen je rad u naučnim sekcijama te usvajanje zajedničke deklaracije.