BiH
64

Sarajevo: Osigurana sredstva za nastavak utopljavanja zgrada u općini Novi Grad

Klix.ba
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, potpisali su sporazum o nastavku sufinansiranja projekta utopljavanja stambenih zgrada u ulici Semira Frašte u naselju Alipašino Polje - B faza.

Zajedničkim sredstvima Ministarstva i Općine osigurana su sredstva za završetak ovog pilot projekta. Tako je zaokružena finansijska konstrukcija za utopljavanje zgrade sa pet lamela i 344 stana.

"Zadovoljstvo mi je da ćemo dobiti prvi ozbiljan pilot projekat, kada je u pitanju utopljavanje u Sarajevu. Radi se o zgradi sa 344 stana, koja je bila najviše oštećena ratnim dejstvima, tako da će i taj dio problema na ovaj način biti riješen. Završen je jedan dio tog objekta i zaista imamo jako dobre reakcije građana, koji su vidjeli kako to izgleda.Zapravo veliki je broj ljudi koji nisu vjerovali da će na Alipašinom Polju neka zgrada na taj način biti obnovljena i izgledati kao potpuno nova", istakao je načelnik Efendić.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Ovom prilikom načelnik je izrazio zahvalnost građanima koji su zaista bili kooperativni kada je bilo potrebno da izvođač radova ulazi u njihove stanove i izvodi radove.

"Ovo je jedna zajednička akcija građana i Ministarstva, koje je ovaj projekat podržalo sa značajnim finansijskim sredstvima. Nadam se da će ovaj pilot projekat, nakon što bude završen biti dobar putokaz za dalje aktivnosti u našoj općini, gradu i državi. Energetska efikasnost je pitanje budućnosti. Potrošnju energije moramo izjednačiti sa proizvodnjom, jer svaki kilovat energije koji se uštedi je isto kao i svaki novi koji se proizvede", rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da je puno prostora za uštedu energije, jer rasipanje energije nije luksuz koji možemo sebi dozvoliti. Očekuje se da radovi budu završeni u narednih nekoliko mjeseci, odnosno prije zimske sezone.

Ministar Lukić istakao je ovom prilikom da je energetska efikasnost jedan od najznačajnijih zadataka u cijeloj Evropi, pa i na našim prostorima.

"Općina Novi Grad je prva koja se opredijelila za finansiranje ovakog projekta. U ranijim godinama mi smo samostalno radili na ovakvim projektima i mogućnosti su bile daleko manje nego što su u ovom slučaju. U prošloj godini smo pokrenuli ove aktivnosti i u značajnoj mjeri finansirali dio radova koji su već u završnoj fazi. Želja nam je da do naredne grijne sezone završimo kompletan objekat sa pet lamela i više od 300 stambenih jedinica", riječi su ministra Lukića.

Za relizaciju ovog projekta, u prošloj godini je osigurano 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a u ovoj 850.000 KM, što znači da će ukupna vrijednost projekta iznositi oko 2 miliona KM.