Pomoć parovima
109

Sarajevo: Općina Centar od 2017. godine sufinansirala 113 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

A. B.
Općina Centar će nastaviti provođenje ovog projekta, Ilustracija: Shutterstock
Općina Centar će nastaviti provođenje ovog projekta, Ilustracija: Shutterstock
U BiH je proteklih godina zabilježen pad nataliteta, a parovi koji se odluče na vantjelesnu oplodnju moraju izdvojiti značajna sredstva. Shodno tome, sarajevka Općina Centar od 2017. godine provodi pilot projekt sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.

Kako su naveli iz ove lokalne zajednice, postali su jedina općina u Federaciji koja realizuje takvu vrstu pomoći.

"Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja značajna sredstva za oblast potpomognute oplodnje. Parovi koji se suočavaju sa sterilitetom biju tešku bitku u okviru koje postoji niz otežavajućih faktora na njihovom putu ka proširenju porodice: emocionalni izazovi, administrativne barijere, a posebno finansijska iscrpljenost za one koji se odluče podvrgnuti procesu biomedicinski potpomognute oplodnje", kazali su iz Općine Centar.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu od 2017. pa do oktobra 2020. godine izdvojeno 174.592 KM, te je odobreno 113 zahtjeva.

"Od toga je prve godine ovog projekta odobreno 37 zahtjeva, za čiju realizaciju je utrošeno 67.451 KM, 2018. su odobreni zahtjevi za 18 parova (32.260 KM), dok je u 2019. godini 29 parova dobilo finansijska sredstva (39.381 KM). Istom broju parova su i u ovoj godini, do oktobra, za pomenutu namjenu odobrena finansijska sredstva u iznosu od 35.500 KM. S obzirom na to da je ovaj pionirski poduhvat centralne sarajevske općine izazvao veliko interesovanje, njegova realizacija će biti nastavljena i dalje", poručili su iz Općine Centar.