BiH
0

Sarajevo: Obilježena 20. godišnjica od osnutka HVO-a

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Udruženje umirovljenika i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kantona Sarajevo organizirala je u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu akademiju povodom obilježavanje 20. godišnjice od osnutka HVO-a.

U prigodnom obraćanju okupljanima u Domu Oružanih snaga dopredsjednik HVO-a Grada Sarajeva Željko Jukić podsjetio je da je HVO osnovan 8. aprila 1992. godine te da se taj datum slavi kao dan utemeljenja HVO-a u BiH. Prisjećajući se uspjeha koje postigao HVO BiH podsjetio je na značajne bitke kao što su "Operacija Cincar", "Operacija zima '94", "Operacija skok I i skok II", "Operacija ljeto '95" te "Operacija Maestral".

"U borbama je, prema za sada prikupljenim podacima, poginulo 6.377 pripadnika HVO-a. Rat je osim vojnih i civilnih žrtava donio i više od dva miliona izbjeglica od kojih se tek polovina vratila na svoja ognjišta, a među njima najmanje Hrvata", ističe Jukić.

Naglasio je da se poslije rata ne smiju zaboraviti članovi obitelji poginulih te dodao da je tu i još jedna obaveza, koju su preživjeli dužni ispuniti, a to je izgradnja spomenika poginulim braniteljima Sarajeva, za što do sada nisu imali razumijevanje nadležnih vlasti.

Predsjednik Udruženja umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo Zdenko Marković istaknuo je u izjavi za Fenu da je svaka godina za ovu Udrugu važna te da će se nastaviti obilježavanje obljetnica u cilju prisjećanja na poginule branitelje.

Akademija je praćena kulturno-umjetničkim programom, a prisustvovali su joj brojni pripadnici hrvatskih udruga, kao i politički i vjerski dužnosnici.