BiH
0

Sarajevo: Izložbom "Ja, srednjoškolac" obilježen Dan srednjoškolaca

Klix.ba
Na platou ispred BBI centra danas je održana izložba "Ja, srednjoškolac“ u organizaciji Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo. Izložba je upriličena povodom obilježavanja međunarodnog Dana srednjoškolaca.

Inače, Dan srednjoškolaca obilježava se 17. novembra svake godine, a kako je jučer bila nedjelja, Mreža vijeća učenika KS ga je zbog lakše koordinacije sa školama i srednjoškolcima odlučila obilježiti danas.

Međunarodni Dan srednjoškolaca obilježava se u znak sjećanja na 17. novembar 1939. kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije. Više od 1.200 studenata je tada odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerziteti pretvoreni u kasarne. Ovaj dan je i simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

Mreža vijeća učenika KS je tokom svog djelovanja došla do zaključka da u Kantonu Sarajevo nema dovoljno mjesta na kojima srednjoškolci mogu pokazati svoj talent.

"Odlučni u svojoj namjeri da poboljšamo stanje kulture u KS te omogućimo srednjoškolcima više prostora za prikazivanje njihovih talenata, kreirali smo niz projekata i akcija koji mogu pomoći ostvarenju naših ciljeva. Jedna od tih akcija jeste i akcija obilježavanja ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca i to, upravo, u vidu izložbe srednjoškolskih likovnih radova. Na izložbi su bili predstavljeni radovi svih srednjoškolaca koji su željeli učestvovati, te od ove izložbe krenuti ka svojoj budućnosti umjetnika. Izložba je bila pravo osvježenje za oči svih ljubitelja umjetnosti, jer su svi ti radovi izraz intelektualnog i emotivnog stanja mladih u Sarajevu. Ti mladi su, upravo, budućnost kulture i likovne umjetnosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Mreže vijeća učenika KS.