BiH
0

Sarajevo: Ideja za osnivanje studentskog parlamenta

FENA
Povodom inicijative za formiranje studentskog parlamenta na Univerzitetu Sarajevo te velikog interesa za informiranjem o praksi ovog tipa organiziranja u susjednim zemljama, udruženje "Pravnik" u Sarajevu organiziralo je danas na Ekonomskom fakultetu konferenciju o temi "Novi trendovi studentskog organiziranja: Studentski parlament i njegova budućnost".

Cilj je ubrzati reformu, odnosno osnivanje sudentskog parlamenta u Bosni i Hercegovini. Zasad je ideja da parlament čine studenti predstavnici svih društvenih bosanskohercegovačkih fakulteta. Ovo tijelo bi bilo zastupljeno u univerzitetskom senatu pa bi tako na ovom nivou moglo da bude uključeno u odlučivanje o studentskoj problematici.

Ova ideja je već realizirana na Univerzitetu u Novom Sadu. Novosadski gosti predavači iz ovog tijela prenijeli su bh. kolegama pozitivna iskustva o mogućnostima za promjenu dosadašnjeg modela studentskog organiziranja.

Novi organizacioni model, odnosno jače uključivanje samih studenata u odlučivanje o problematici sopstvene populacije nalaže i Bolonjski proces.

Učesnici današnje konferencije u Sarajevu, pored predstavnika Sarajevskog univerziteta i gostiju iz Novog Sada bili su studenti sa univerziteta iz Bihaća, Mostara, Banje Luke i Istočnog Sarajeva.

Organizator skupa, Udruženje "Pravnik", nevladina je organizacija koja se bavi problematikom studenata prava i pravnih fakulteta. Konferencija je organizovana uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta.