Istraživanje Gallupa
0

Samo 25 posto građana u BiH članstvo u EU smatra dobrim

FENA
Podrška građana Bosne i Hercegovine ulasku u Evropsku uniju (EU) iznosi samo 25 posto, pokazalo je Gallupovo istraživanje provedeno u zemljama zapadnog Balkana.

Taj broj je isti kao i u Hrvatskoj, u kojoj tek 25 posto građana smatra da je članstvo njihove države u EU dobra stvar.

Članstvo svoje zemlje u EU kao dobru stvar smatra 25 posto stanovnika Bosne i Hercegovine, 60 posto stanovnika Makedonije, 73 posto stanovnika Kosova i 81 posto stanovnika Albanije.

Prema Gallupu, u BiH i Hrvatskoj 32 posto ispitanih smatra da je pristupanje EU loša stvar, u Srbiji taj procenat je 17, u Makedoniji devet, na Kosovu šest, u Albaniji pet i u Crnoj Gori četiri posto.

U slučaju referenduma, u Srbiji bi za ulazak u EU bilo 63, a protiv 23 posto, većina (43 posto) Hrvata bi glasala protiv, a za članstvo bi bilo 38 posto, u BiH bi za ulazak u EU glasalo 83 posto, a protiv 10 posto ispitanih, dok bi u Crnoj Gori za ulazak u EU glasalo 81, a protiv pet posto ispitanih.

Iz Gallupovog istraživanja proizlazi da je ukidanje viza za putovanje u EU za građane Srbije i Makedonije negativno utjecalo na stavove tamošnjih građana o članstvu u EU pa je poslije vizne liberalizacije podrška EU pala, iako je još uvek velika.

Istraživanje je pokazalo da 68 posto Srba ne vidi neku političku stranku ili političara koja predstavlja njihove stavove (vidi ih 27 posto). Takvog ne vidi ni 62 posto Hrvata (tek ih 30 posto vidi), 64 u Makedoniji (vidi ih 33 posto), 65 posto u BiH (vidi ih 32 posto), 36 posto na Kosovu (vidi ih 54 posto) i 43 u Crnoj Gori (vidi ih 46 posto).

U Srbiji poteze vlade podržava 22, a ne podržava 65 posto. Čak 70 odsto Hrvata ne podržava poteze vlade, a podržava ih 20 odsto, u Makedoniji podržava 41, a ne podržava 51 posto, u BiH podržava 19, a ne podržava 74 posto, na Kosovu podržava 48, a ne podržava 46 posto, i u Crnoj Gori podržava 48, a ne podržava 41 posto.

Među dobrim trendovima u stavovima građana, istraživanje pokazuje da poboljšanje vide u sudskom sistemu i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, iako je i dalje golema većina nezadovoljna dosadašnjim rezultatima.