BiH
0

Salkić: Mutabdžija treba prihvatiti zahtjeve roditelja bošnjačke djece

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić smatra skandaloznim poteze nadležnih institucija u tom entitetu, koje, kako ocjenjuje, onemogućavaju bošnjačku djecu da se školuju.

"Nedopustivo je da se u proteklih mjesec dana nije našlo adekvatno rješenje za djecu u Konjević Polju u općini Bratunac i Vrbanjcima kod Kotor Varoši, da konačno počnu pohađati nastavu. Za ovakvo stanje smatram odgovornim ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžiju, ali i druge nadležne organe i nosioce funkcija čija je obaveza da spriječe diskriminaciju i omoguće ravnopravan status u društvu svakom djetetu, bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Salkić.

Pozvao je ministra Mutabdžiju da počne primjenjivati odredbe ustava i zakona i konačno prihvati potpuno opravdane zahtjeve roditelja u Konjević Polju i Vrbanjcima i da se riješe svi problemi koji stoje na putu da učenici iz bošnjačkih porodica u ponedjeljak pođu na nastavu.

"Smatram kako nisu iscrpljeni svi mehanizmi za rješavanje ovih problema", rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS.

On je pozvao nadležne domaće i međunarodne predstavnike u organima i institucijama da daju svoj doprinos u rješavanju problema s kojima se suočavaju učenici iz bošnjačkih porodica u ovim mjestima, ali i u cijeloj RS, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.