BiH
348

Sakupljači željeza pokrali tegove i zaustavili vozove na relaciji Zenica - Sarajevo

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nepoznate osobe pokrale su željezne tegove na kontaktnoj željezničkoj mreži na relaciji Zenica - Sarajevo, dionica Dobrinje - Visoko, zbog čega je od jutros bio onemogućen željeznički saobraćaj na ovoj liniji te su putnici bili prisiljeni čekati više sati da bi stigli na željenu destinaciju.

Kako nam je potvrdio dežurni dispečer, ekipe Željeznica FBiH izašle su na mjesto događaja odmah pošto su u ovom preduzeću obaviješteni o ovom događaju, jutros u 8:45 sati.

"Naše ekipe su čitav dan na terenu. Oni su najprije oslobodili profil za dizelske lokomotive kako bi danas mogli biti prevučeni vozovi na električni pogon, što je, dakako, dovelo do određenih kašnjenja u odvijanju saobraćaja. Od 18 sati rade na novom uspostavljanju kontaktne mreže, a prema informacijama sa terena to bi trebali obaviti u naredna dva sata", rekao je za Klix.ba dispečer Željeznica FBiH.

Dispečer je dodao kako su krađe ovih tegova gotovo svakodnevne, te da tzv. sakupljači sekundarnih sirovina ne odgovaraju za svoje postupke. "Ovi slučajevi se nikako ne nazivaju, a trebalo bi ih nazivati diverzijama i sabotažama, za što bi neko trebao odgovarati. Slučajevi poput današnjeg su najbolji pokazatelj o kakvim je nedjelima riječ", istakao je naš sagovornik.

On je dodao da "sakupljači bakra i željeza" nerijetko presijecaju telefonske kablove uz prugu zbog čega Željeznice FBiH ostaju bez sistema komunikacija, te da čak kradu i samu kontaktnu mrežu koja je pod visokim naponom.