BiH
2

Sahrana Čede Kisića 18. maja na sarajevskom groblju Bare

FENA
Čedo Kisić
Čedo Kisić
Sahrana književnika, publiciste, esejiste i kulturnog radnika Čede Kisića bit će obavljena u subotu 18. maja na groblju Bare, saopćeno je iz Ureda PEN Centra u BiH.

Komemorativni skup bit će održan u Komemorativnom centru na istom groblju u 11.00 sati, dok će sahrana biti obavljena u 12.00 sati.

Čedo Kisić, pisac i kulturni radnik, bio je prijatelj i savremenik velikih književnika poput Ive Andrića, Miroslava Krleže i Meše Selimovića.

Radio je više od 13 godina kao urednik kulturne rublike Oslobođenja, zatim kao dopisnik iz Pariza, i kao kulturni ataše u Francuskoj i Poljskoj.

Kisić je rođen 1924. godine u Bileći. Višu pedagošku školu (književnost) završio je u Sarajevu, a studije filozofije i estetike na Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Dobitnik je više društvenih priznanja i novinarskih nagrada. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem 1965. godine, Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1977., a 2003. godine dodijeljeno mu je odlikovanje Zaslužan za kulturu Poljske (L'ordre du ''Mérite culturel'').