Sarajevo
0

Sadović se sastao turskim ministrom Atalayjem

Sarajevo-x.com
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović, susreo se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Turske Beşirom Atalayem.

Tokom razgovora, izražena je potreba nastavka saradnje dviju država u oblasti sigurnosti, posebno proširenja Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala, međunarodnog terorizma i krimjumčarenja narkotika, koji je 2000. godine potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Ministar Sadović je tom prilikom, naglasio činjenicu da je ovaj Sporazum potpisan prije formiranja Ministarstva sigurnosti BiH, koje predstavlja tačku kontakta Bosne i Hercegovine za međunarodnu policijsku saradnju, te da bi u skladu s tim, trebalo promijeniti pojedine odredbe Sporazuma i intenzivirati saradnju dviju zemalja u oblasti organiziranog kriminala, terorizma, ilegalnih migracija i trgovine narkoticima. Također je, predložio zaključivanje Sporazuma o zaštiti tajnih podataka, s obzirom da je Republika Turska članica NATO-a.

Izražavajući zahvalnost resornom Ministarstvu i Vladi Republike Turske na dosadašnjoj pomoći u obuci kadrova policijskih agencija u BiH, ministar Sadović je istakao, da bi međusobnu saradnju trebalo proširiti i na oblast zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda.

Također je, prenio stav BiH da bi bilo najbolje da liberalizacija viznog režima, obuhvati sve zemlje regiona. Ministar unutrašnjih poslova Turske Beşir Atalay je u ime Vlade i premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prenio srdačne pozdrave i zahvalnost na dosadašnjoj saradnji ministru Sadoviću, te naglasio, da je njegova zemlja spremna da pomogne Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.