Mladen Bosić
0

"Sačekati odluke CIK-a i Ustavnog suda u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH"

SRNA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić rekao je danas u Banjoj Luci da u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH (FBiH) treba sačekati da se izjasni Centralna izborna komisija BiH i federalni Ustavni sud.

"Očekujemo od partnera u FBiH da pokušaju da nađu izlaz. Sačekaćemo da vidimo šta će organi koji su za to nadležni odlučiti u vezi sa legalitetom i legitimitetom skupštine i Doma naroda FBiH i na osnovu toga bi trebalo donijeti dalje zaključke", rekao je Bosić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom koji je održan u Palati Republike.

Bosić je naglasio da se na nivou BiH čeka formiranje Doma naroda, a da bi on bio formiran federalni Parlament mora da delegira članove iz FBiH, ali se za sada ne zna da li je sadašnji Dom naroda FBiH legalan. 

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić rekao je da je na današnjem sastanku u Banjaluci usaglašen zajednički stav iz RS u vezi sa situacijom u FBiH koji se ogleda u činjenici da je svaki problem koji proizilazi iz Vašingtonskog mirovnog sporazuma i transferiše se na nivo Dejtonskog mirovnog za RS neprihvatljiv. 

"Mislim da smo usaglasili papir koji je prihvatljiv za sve učesnike današnjeg sastanka. Svi se slažemo da je ovo pitanje koje tangira Vašingtonski, a ne Dejtonski mirovni sporazum i da legitimitet i legalitet institucija u FBiH treba da ocjene nadležne institucije", naglasio je Čavić. 

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) RS Milanko Mihajlica smatra da je neophodno učiniti dodatne napore kako bi razgovori među političkim faktorima FBiH i na nivou BiH bili nastavljeni kako kriza u FBiH ne bi postala veoma ozbiljna u cijeloj BiH. 

"Mi želimo da upozorimo da bi sadašnja situacija mogla da izazove najozbiljnije političke posljedice u BiH poslije rata. Vrijeme je da svi akteri u političkom životu BiH, a prije svega u FBiH, shvate da bi stvari mogle da izmaknu kontroli ukoliko se dogodi ono što najavljuju dva HDZ-a, a to je formiranje zajednice kantona u FBiH gdje živi većinski hrvatski narod", rekao je Mihajlica.