Srebrenica
0

S kašnjenjem počela nastava za studente prava

FENA
Srebrenica: Oko 200 studenata upisano već prve godine
Srebrenica: Oko 200 studenata upisano već prve godine
Pravni fakultet iz Istočnog Sarajeva danas je na svečan način otvorio odjeljenje u Srebrenici. Indekse je dobilo 35 brucoša i s oko dva mjeseca zakašnjenja, danas je i za njih počela nastava.

U okviru ove visokoškolske ustanove odvijat će se i nastavni proces za studente Pravnog fakulteta koji su upisani u treću i četvrtu godinu po programu Univerziteta iz Sarajeva.

Univerzitet iz Sarajeva još prije četiri godine u Srebrenici je otvorio odjeljenje Pravnog fakulteta i upisao više od 200 studenata. Od ove akademske godine u adaptiranom objektu odvijat će se nastava za studente treće i četvrte godine, kao i za brucoše koji će raditi po programu Pravnog fakulteta Istočno Sarajevo.

Studentima mnogo znači

Mirjana Vasiljević, brucoškinja iz Srebrenice, rekla je Feni kako prvi put ima indeks.

"To je za mene velika sreća. Potrudit ću se da uspijem", kazala je Mirjana, a njena kolegica Sedina Huseinović, brucošica iz Zvornika dodaje kako ovaj fakultet znači mnogo.

"Uslovi su nam ovdje povoljniji i ne bi nam se isplatilo da idemo da studiramo u Sarajevo ili Tuzlu i nadam se da ćemo uspjeti“ izjavila je Sedina..

Općina Srebrenica ustupila je ovaj objekt za potrebe Pravnog fakulteta Istočno Sarajevo, a dobijene su sve potrebne saglasnosti od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske

Milan Tomić, dekan Pravnog fakulteta Istočno Sarajevo, Feni je rekao kako se kasnilo, ali su imali i određene pripreme.

"Mi smo prije pet-šest dana dobili dovoljan broj studenata da bismo mogli početi ove školske godine. To je 35 studenata koji ispunjavaju uslove. Oni su došli s drugih fakulteta, a u julu su položili kvalifikacione ispite", kazao je dekan Tomić.

Dug period čekanja

"Za neke je to predugo, za studente Pravnog fakulteta i dug period čekanja, ali, kako se kaže, za dobre stvari nikad nije kasno", rekao je na otvaranju ove visokoškolske ustanove Borislav Petrović, dekan Pravnog fakulteta Sarajevo.

Konkurs za upis brucoša ostat će otvoren još nekoliko dana. Studenti će imati skraćeni zimski raspust da bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.