BiH
8

S dnevnog reda povučen Prijedlog izmjene Zakona o Vladi KS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra koji obavlja posao v.d. premijera KS-a kazao je da s dnevnog reda povlači Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo.

Ministrica pravde Kantona Sarajevo Velida Memić kazala je da se potreba za donošenjem Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo javila nakon inicijative premijera Kantona Sarajevo, kojom ističe da se potreba za izmjenom Zakona o Vladi Kantona Sarajevo pokazala neophodnom, s obzirom na to da su se u praksi pojavile situacije koje nisu predviđene ili nisu dovoljno regulirane Zakonom o Vladi Kantona Sarajevo.

"Kao konkretan primjer, premijer Kantona Sarajevo ranije je naveo trenutnu situaciju mjesta ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, upražnjenog u periodu dužem od 30 dana, zbog čega je otežano redovno i blagovremeno obavljanje redovnih poslova iz nadležnosti Ministarstva, te da se ovakva situacija direktno reflektuje na i rad Vlade Kantona Sarajevo", kazala je Memić.

Besim Mehmedić (samostalni zastupnik) predložio je da se ovaj prijedlog zakona povuče s dnevnog reda, jer smatra da prema zakonu Komisija za izbor imenovanja i adminstrativna pitanja ne može da razriješi ministra.

Ministrica Memić je naglasila da je taj član vezano za Komisiju ubačen, jer prošli put niko nije htio da razriješi ministra koji je podnio ostavku te da se ovaj slučaj možda više nikad ne ponovi.

"Sramotno je da jedan ministar nakon pet dana nedolaska na posao dobija rješenje o otkazu, jer ga niko nije htio razriješiti dužnosti", kazala je ministrica Memić.

Zastupnik Elmedin Konaković (SDA) koji je predsjednik ove komisije kazao je da je zbog teške povrede rada bivši ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Damir Marjanović dobio otkaz.

Nedžad Fazlija je predložio da se ova tačka povuče s dnevnog reda.

Zastupnik Mirsad Pindžo (samostalni zastupnik) kazao je da ako neko podnese ostavku niko ga ne može natjerati da radi te da je Komisija dužna da ga razriješi dužnosti.

"Pametno je da se povuče ova tačka te da se riješi na sljedećoj hitnoj sjednici ili po skraćenoj proceduti, te da imamo kvalitetan zakon", rekao je.