BiH
0

Rycroft: Vlast mora uraditi sve za potpisivanje sporazuma s EU

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako se nada da će odgovorni predstavnici vlasti u našoj zemlji brzo uraditi sve što je potrebno da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om.

U vezi s tim Rycroft je nakon razgovora s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom kazao kako očekuje da će sutrašnji sastanak šest političkih lidera u Banjoj Luci donijeti pozitivne pomake, ne samo u reformi policije nego i u ostalim reformama.

Premijer Dodik je naglasio da je parafiranje SSP-a veoma važna faza za BiH, te naglasio opredijeljenost RS-a da radi na neophodnim reformama policije u skladu s akcionim planom koji su usvojili lideri stranaka u Sarajevu.

Istaknuo je da će politički lideru u utorak pokušati ići korak dalje kako bi se pripremila određena rješenja "koja bi išla u parlament BiH i time dobila verifikaciju kao uvjet za potpisivanje SSP-a".

Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o ustavnim promjenama, a Dodik je upoznao britanskog ambasadora sa stavovima SNSD-a o federalnom uređenju BiH koje, naveo je, treba napraviti funkcionalnu organizaciju na svim nivoima BiH.

On je britanskog ambasadora u BiH upoznao i s time da je SNSD Nikolu Špirića ponovo predložio za predsjedavajućeg Vijeća ministara, izrazivši uvjerenje da će do nove godine biti završen tok uspostave Vijeća ministara i na taj način okončana institucionalna stabilizacija BiH.

Ambasador Rycroft se nakon ovog razgovora sastao i s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem i s kandidatom te stranke za predsjednika RS-a Ognjenom Tadićem.

Najavljen je i njegov sastanak sa Rajkom Kuzmanovićem, kandidatom SNSD-a na predsjedničkim izborima i liderom PDP-a Mladenom Ivanićem.

U utorak 11. decembra ambasador Rycroft će se sastati s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, a zatim će posjetiti Islamsku zajednicu u Banjoj Luci i lokaciju obnove džamije Ferhadije.