BiH
35

Rutina vlasti u BiH: Federacija se toliko zadužuje da Vlada pravi plan zaduženja

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Da se svi nivoi vlasti u BiH sve više zadužuju kod međunarodnih finansijskih institucija nije nikakva novost. Međutim, koliko su zaduženja FBiH postala uobičajena i općeprihvaćena pojava, najbolje ilustruje činjenica da je Vlada FBiH napravila plan zaduženja za 2016. godinu.

Dug Vlade Federacije BiH je na kraju 2015. godine iznosio 6.268,22 miliona KM, od čega se na vanjski dug odnosilo 5.273,61 miliona KM ili 84,13 posto, a na unutrašnji dug 994,89 miliona KM ili 15,87 posto.

FBiH se zadužuje kada je riječ o kapitalnim investicijama, što je i uredu ukoliko postoji opravdanost projekata u koje se ulaže. Međutim, rutinska praksa institucijama vlasti u BiH postalo je zaduživanje za podmirivanje budžetskih potreba, a prije svega plaća.

Bruto potrebe Vlade Federacije BiH za vanjskim finansiranjem u 2016. godini iznose 888,92 miliona KM, od čega se 312 miliona KM odnosi na budžetsku podršku (Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond) a preostalih 576,92 miliona KM od više kreditora za finansiranje javnih investicija (Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, KfW i drugi multilateralni i bilateralni kreditori). Namjera je da finansiranje budžeta, koje je predviđeno u ukupnom iznosu od 312 miliona KM, bude realizovano povlačenjem tranši MMF-a u iznosu od oko 229 miliona KM i kredita za razvojne politike Svjetske banke u iznosu od 836 miliona KM, utvrđeno je na današnjoj sjednici Vlade FBiH.

Planirano zaduženje, odnosno povlačenje kreditnih sredstava za kapitalne investicije u 2016. godini iznosi 576,92 miliona KM.

Vlada FBiH također se danas obavezala da će plan zaduživanja za 2016. godinu i izvještaj o dugu za 2015. godinu objaviti na svojoj zvaničnoj web stranici.

I dok se na sjednicama dogovaraju nova zaduženja, sve se manje govori o planovima za otplatu kredita i o tome ko i kada će vraćati sva ta zaduženja.