Elitno društvo
153

Rusmir Mahmutćehajić izabran za redovnog člana Evropske akademije znanosti i umjetnosti

D. Be.
Senat Evropske akademije znanosti i umjetnosti odlučio je da Rusmir Mahmutćehajić bude izabran za redovnog člana te akademije u njenom prvom odjeljenju Humanities.

Evropska akademija znanosti i umjetnosti okuplja više od 2.000 uglednih naučnika i javnih radnika, među kojima su 32 nositelji Nobelove nagrade.

Akademija je organizirana u osam odjeljenja: Humanističke znanosti, Medicina, Umjetnost, Prirodne znanosti, Društvene znanosti, Pravo i ekonomija, Tehničke i ekološke znanosti te Svjetske religije.

Misija Akademije je podsticanje međudisciplinarne saradnje uglednih znanstvenika, vodećih umjetnika i javnih radnika u svim područjima.

Njihova namjera je analizirati važne društvene izazove i pomagati u rješavanju složenih pitanja o dobrobiti evropskoj budućnosti.

Rusmir Mahmutćehajić je profesor primijenjene fizike i islamske fenomenologije, a dugi niz godina jedan je od vodećih bh. intelektualaca.

Naučnik, filozof, pisac i političar, koji je svojim djelom stekao ugled u zemlji i svijetu.

Neposredni je svjedok i sudionik najdramatičnijih događaja u zagovaranju, realiziranju i branjenju bosanskohercegovačke državne suverenosti. U taj pothvat uključio se sa statusom priznatog naučnika i intelektualca. U ratu protiv Bosne i netom prije njega vršio je dužnosti potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine, predsjednika Vijeća za društvene djelatnosti, potpredsjednika Komisije za referendum o državnoj samostalnosti i ministra energetike, rudarstva i industrije Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon rata nastavio je svoja zalaganja u više akademskih područja – politička filozofija, filozofija religije, filozofija znanosti, bosanska društvena pluralnost i drugim. Njegova djela objavljena su u zemlji i svijetu.

O različitim pitanjima, važnim za savremeni svijet i mjesto Bosne u njemu, predavao je širom svijeta. Član je uredništva za filozofiju religije i svjetske religije Brilla, jednog od najuglednijih svjetskih izdavača, i član Kraljevskog instituta za islamsku misao u Jordanu.

Za doprinose nauci odlikovao ga je kralj Abdulah II Jordanskom zvijezdom prvoga reda (wisām al-kawkab al-urdunī min al-daraja al-ūlā). Prije toga dobio je Šestoaprilsku nagradu s Francisom R. Jonesom i Dževadom Hozom za bibliofilsko izdanje knjige "Kameni spavač/Stone Sleeper" te godišnju nagradu Svjetlosti za prozu objavljenu u časopisu Život.