Predavanje u Starom Gradu
95

Rusmir Mahmutćehajić: Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država

B. R.
Nedžma Džananović-Miraščija, Rusmir Mahmutćehajić i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Općina Stari Grad)
Nedžma Džananović-Miraščija, Rusmir Mahmutćehajić i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Općina Stari Grad)
U sali Općine Stari Grad Sarajevo jučer, 9. novembra, održano je predavanje o "sadašnjim prijetnjama bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi".

Kako su saopćili iz ove općine, naziv teme predavanja bio je "Stare strategije iza novih maskiranja - sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi u duhu vrlo aktuelne i teške političke situacije u Bosni i Hercegovini, konstantnoj i otvorenoj prijetnji postojanju i opstanku naše države".

Predavač je bio prof. dr. Rusmir Mahmutćehajić koji je predstavljen kao "uvaženi političar, mislilac i pisac", a na na inicijativu načelnika Ibrahima Hadžibajrića (NES).

"U posljednjem periodu svjedoci smo vrlo teških političkih događanja u Bosni i Hercegovini. Istina je da smo u vrlo delikatnoj situaciji, pojedini političari se ne libe koristiti najgrublje izraze i prijetnje. Prof. dr. Mahmutćehajić je definitivno najkompetentnija osoba da nam istinski pojasni prijašnja i sadašnja događanja", kazao je uoči predavanja Hadžibajrić.

Smatra da je sveprisutan strah kod stanovništva.

"Dobijam brojna pitanja od građana kuda sve ovo ide, nažalost mislim da niko nema tačan odgovor. Sasvim je očito da rukovodeći političari po ovom pitanju ne vladaju situacijom", poručio je Hadžibajrić.

Mahmutćehajić je istakao da su u posljednje vrijeme, kako je izjavio, izuzetno naglašene i iznova osnažene prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi.

"Bosanskohercegovački narod je kroz cijelo 20. stoljeće držan u nekoj vrsti političkog zatočenja. Onemogućeno mu je da stekne svijest o sebi, osporavan je, porican i okrutno progonjen, pretrpio je nezamislive zločine. U javnom prostoru je potrebno govoriti o ovome, to je jedini način da prestrašeni svijet vidi da se nema čega bojati. Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo", naveo je prof.dr. Mahmutćehajić.

"Osporavanje države Bosne i Hercegovine i njenog naroda od 1919. godine"

Kako je saopćeno, od kraja Prvog svjetskog rata, prestanka vladanja značajnih carstava i monarhija nad ovim prostorima te nastajanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca provodi se jedna aktivna politika negiranja Bosne i Hercegovine, njenog naroda, pogotovo bošnjačkog, a to čine istočni i zapadni susjedi.

"Srbija i Hrvatska, koje su uključene u razaranje Bosne i Hercegovine, formalno-pravno su priznale Bosnu i Hercegovinu, ali suštinski to nisu učinile. Vrlo je to jasno vidljivo kod sadašnjih, ali i prošlih lidera tih zemalja. Našu zemlju smatraju nedovršenom državom, a mi bosanskohercegovački ljudi i bosanskohercegovačka politika nemamo odgovor na to. Ova situacija će trajati dugo, odnosno sve dok se ne konstituira jedan snažan bosanskohercegovački politički subjekt, koji će se tome znati i moći suprotstaviti. Tada će se za suprotstavljene političke interese odlučno naći rješenje", mišljenja je Mahmutćehajić.

"Bosanskohercegovački patrioti nikad nisu bili u boljoj poziciji

Iako po mnogim, budućnost opstanka države i smirivanje političke situacije u Bosni i Hercegovini nije najbolja - predavač uvjerava u suprotno.

"Istinske bosanskohercegovačke patriote nikada neće pristati na uništenje svoje države. To je historija pokazala u više puta. Oko postojanja već izgrađenih i formiranih institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti kompromisa. To je danas najveća prednost svih nas koji volimo i želimo očuvati Bosnu i Hercegovinu, a koju nikad prije u historiji nismo imali", naglasio je.

Uz Općinu Stari Grad, ovo javno predavanje organizovao je i Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna. Događaj je privukao, kako je saopćeno, veliku pažnju građana i nosilaca javnih funkcija.

Među prisutnima na ovoj raspravi i predavanju bili su i predsjednik Platfome za progres (PzP) Mirsad Hadžikadić, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, Semir Halilović iz Bosanske patriotske stranke (BPS), bivši direktor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amar Mašović, prof. Rasim Gačanović, državni parlamentarac NES-a Jasmin Emrić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljaić (NES), predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović (NES), općinski vijećnici Starog Grada, pomoćnici općinskog načelnika i drugi, saopćili su iz Općine Stari Grad.