BiH
33

Rusija bi mogla biti suzdržana na glasanju o Rezoluciji o Srebrenici

Piše: I. P.
Današnje izjašnjavanje o Rezoluciji o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija nalazi se u znaku načina glasanja Ruske Federacije.
Foto: EPA
Foto: EPA

Rezolucija će na dnevni red doći u 16 sati po našem vremenu, a zvanični stav Moskve još uvijek nije poznat. Na upit portala Klix.ba o ruskom glasanju, ambasada Ruske Federacije jučer je odgovorila kako je stav delegacije pred Ujedinjenim nacijama za njih još uvijek nepoznanica.

Odsustvo indikacije o mogućem ruskom vetu zabrinulo je i zvaničnike u Srbiji, a ministar vanjskih poslova Ivica Dačić jutros je izjavio kako "Srbija ne smije oplakivati svoju sudbinu ukoliko rezolucija bude usvojena".

"Ako se ovim želi stvoriti pretpostavka za ukidanje Republike Srpske, moram podsjetiti da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i ukoliko neko misli da će proći lako, da upozorim, Srbija će stajati na strani RS", rekao je Dačić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se u skladu sa stavom Beograda obratio ambasadorima država u Vijeću sigurnosti te britanskoj kraljici Elizabethi II i španskom kralju Filipu VI kako bi "upozorio na moguće posljedice usvajanja Rezolucije".

Da dramatično ponašanje Beograda nema smisla, smatra bosanskohercegovački vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Mislim da je pretjerivanje kako je sve ovo protiv srpskog naroda. To je spin i politička priča jer niko nije rekao da je srpski narod genocidan", rekao je Kazazović za Klix.ba dodavši kako ne vjeruje da je Moskva u stanju zauzeti rigorozan stav naspram drugih sila jer se to protivi dugoročnoj ruskoj politici.

"Na osnovu toga što je poznato do sada i što je objavljeno, uzevši u obzir i detaljan izvještaj iz New Yorka, može se očekivati da Rusija bude suzdržana i ne stavi veto. Kakvo će glasanje drugih zemalja biti to je kocka jer niko ne može predvidjeti kako će koja država glasati. Ipak, očigledno je da je neprotivljenje ruskog ambasadora na nedavnoj sjednici PIC-a da se zločin u Srebrenici nazove genocidom indikator toga šta bi se moglo desiti", objasnio je Kazazović za Klix.ba.

Rezolucija o Srebrenici šesta je po redu rezolucija koja se o istoj temi postavlja pred Vijećem sigurnosti UN-a.

U Rezoluciji se nalazi osuda genocida u Srebrenici kako je naznačeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Pored toga, spominju se i drugi ratni zločini koji su počinjeni na svim stranama.

Svoj stav o Rezoluciji danas bi trebale saopćiti stalne članice VS-a Rusija, SAD, Kina, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo kao predlagač, te nestalne članice Angola, Čad, Čile, Jordan, Litvanija, Malezija, Novi Zeland, Nigerija, Španija i Venecuela.