BiH
91

Rukovodstvo KCUS-a traži smjenu rukovodstva Ljekarske komore KS

Piše: A. B.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Ljekarska komora KS prozvala je rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ugrožava rad ljekara i vrši mobing nad njima blokirajući uplatu sredstava za članstvo u Ljekarskoj komori KS. Na današnjoj konferenciji za medije rukovodstvo KCUS-a je negiralo ove navode.

Dr. Enra Suljić, bivša v. d. direktorice, kazala je kako su na KCUS-u željeli znati kako se troši novac koji uplaćuju Ljekarskoj komori te za šta on služi.

"Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine te smo željeli znati na koji način istupa predsjednik Upravnog odbora KCUS-a u Ljekarskoj komori. Neutemeljeni su svi istupi o finansijskom stanju u KCUS-u i tražit ćemo održavanje Skupštine ljekara KS o odabiru našeg predstavnika", kazala je dr. Enra Suljić.

Dr. Mirza Dilić, član Upravnog odbora KCUS-a, kazao je da je u maju iznesena neistina kada je rečeno da KCUS na neadekvatan način zbrinjava pacijente.

"Od Ljekarske komore smo 17. i 24. maja tražili da raščistimo slučaj i riješimo problem zbog javnosti, a odgovor još uvijek nismo dobili. Zato želimo vanrednu skupštinu Ljekarske komore da bi se izabralo novo rukovodstvo i da bi stvari bolje funkcionisale. Za sve ljekare u KS želimo bolje uslove, da se usvoji finansijski izvještaj kako bi KCUS znao gdje ide novac koji dajemo Ljekarskoj komori", rekao je Dilić.

Dr. Edo Hasanbegović s Pedijatrijske klinike i član Nadzornog odbora KCUS-a negirao je navode da su životi pacijenata ugroženi zbog nedostatka osnovnih sredstava za rad.

"Nijedno dijete nije ugroženo. Stojimo iza svih riječi koje kažu naši predstavnici i ne želimo da se naše klinike prozivaju", rekao je Hasanbegović.

KCUS je konferenciju za medije održao sat vremena prije konferencije za medije Ljekarske komore. Dr. Enra Suljić je rekla da su ih ovim željeli preduhitriti. Ponovila je da KCUS-u ne nedostaju lijekovi te da su oni dostupni svim pacijentima.

Na novinarsko pitanje zašto se javnosti nije obratila generalna direktorica dr. Sebija Izetbegović odgovoreno je da ona u ovom trenutku ima važnijeg posla.