BiH
42

Ljekarska komora KS: Radnici KCUS-a su izloženi mobingu, 1. novembra šaljemo inspekciju

Piše: A. B.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Predstavnici Ljekarske komore KS danas su na konferenciji za medije ponovili da je situacija na KCUS-u haotična te da rukovodstvo KCUS-a vrši krivično djelo otuđenja novca koji ljekari redovno izdvajaju za članstvo u Ljekarskoj komori.

Predsjednik Komore Fahrudin Kulenović ističe da je stanje u KCUS-u haotično, navodeći da je prije nekoliko dana dobio pismo Sebije Izetbegović gdje piše da će ona članarinu koja je ljekarima već odbijena od plate uplatiti u apoteku KCUS-a.

"Problemi su krenuli jer smo mi zaustavili zatvaranje Opće bolnice. Oduzimanje članarina je kriminalno djelo i otuđeno nam je 25.400 KM, a to je novac koji su uplatile kolege ljekari s KCUS-a. Da smo ostali bez Opće bolnice morali bismo ići u bolnicu u Konjic. Na sjednici Upravnog odbora Komore smo u maju ustanovili da pacijenti nisu adekvatno zbrinuti na urgentnom centru u KCUS-u, kada je ministrica Ademaj izašla u javnost i kazala da smo mi zloupotrijebili nečiju smrt kako bismo to izjavili", kazao je Kulenović.

Izetbegović treba prestati da nam naređuje

Kulenović navodi da je Izetbegović agresivno nastupala prema komori tražeći uporno finansijske izvještaje, te je naveo da su ove informacije tražene i u pismu koje je uprava KCUS-a poslala putem advokatske kancelarije.

"Sa direktoricom KCUS-a mogu samo putem advokata razgovarati. Ne plašim se polupismenih ljudi, ja sam ljekar 50 godina. Putem pisma su također prijetili i krivičnom prijavom. Na kraju sam Sebiji Izetbegović napisao da mi se prestane obraćati s naredbama jer sam ja predsjednik komore", kaže Kulenović pojašnjavajući da se radi o agresiji i ucjenama pri čemu komora želi zaštititi ljekare KCUS-a s ciljem da prestane mobing i mešetarenje nad njima.

Ukoliko ljekari ne plate još jednu članarinu prestaju biti članovi komore te samim tim ne mogu obavljati svoju ljekarsku dužnost, kao ni ići u inozemstvo jer nemaju potrebnu dozvolu komore.

Ako ne plate članarinu šaljemo inspekciju

"Ako 1. novembra ne plate članarinu, poslat ćemo zdravstvenu inspekciju u KCUS", navodi Kulenović.

Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore pojašnjava da je članstvo u komori zakonska obaveza, a rad komore je regulisan odredbama zakona i statuta koji tačno predviđa kako se bira novo rukovodstvo.

"Vanredna sjednica Skupštine se može održati samo ako jedna trećina članova zatraži njeno održavanje. U komori ima 1.700 ljekara i niko nema pravo da ne plati članarinu. KCUS već 5 godina uplaćuje članarinu bez spiska ljekara, tj ne znamo imenom i prezimenom koje kolege su uplatile članarinu. Statut kaže da šest mjeseci neplaćanja članarine znači oduzimanje licence za rad ljekarima", kaže Stevanović.

Iz Ljekarske komore KS navode da njihov rad može kontrolisati isključivo Ministarstvo zdravstva KS. Iz Ljekarske komore navode da Izetbegović provodi pogrešnu reformu na KCUS-u, a da je rezultat odlazak ljekara sa KCUS-a.