BiH
1

Ljekari KCUS-a ne žele plaćati članarinu Ljekarskoj komori KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Ljekarske komore Kantona Sarajevo koji su uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izdali su saopćenje u kojem se ograđuju od istupa predsjednika Upravnog odbora Ljekarske komore Dragana Stevanovića ističući da ne žele plaćati članarinu toj komori.

"Članovi Ljekarske Komore KS koji su uposlenici KCUS istupe dr. Stevanovića smatraju zloupotrebom položaja. Samo predsjednik Komore može zastupati članstvo nikako predsjednik Upravnog odbora", navode u saopćenju.

Ističu kako su nezadovoljni istupima navedenog ljekara kao i njegovim "neistinitim, neetičkim napadima na rad stručnjaka KCUS", članovi Komore ljekara KS odlučili su da ne žele plaćati članarinu takvoj komori.

"Prethodno je iz KCUS upućeno u više navrata pismo sa pitanjima Predsjedniku Komore prim.dr. Fahrudinu Kulenoviću – dugogodišnjim penzioneru (13 godina u penziji) na koja nikada nismo dobili odgovor", navode iz KCUS-a.

Ističu da su tražili odgovore na pitanja:

Šta ste uradili za popravljanje statusa ljekara? Kako se troši novac koji uplaćujemo? Na osnovu kojih kompetencija doktor Stevanović zastupa Ljekarsku komoru i ocjenjuje rad stručnjaka na tercijarnom nivou?

"Posebno nezadovoljstvo ističemo zbog kršenja etičkih i deontoloških postulata koje dr. Stevanović čini zloupotrebljavajući tragičnu pogibiju naših sugrađana te optužuje neargumentovano kolege iz KCUS i uznemirava javnost šireći 'svoje viđenje situacije'. Također obavještavamo javnost da smo iznenađeni ucjenjivačkom retorikom dr. Stevanovića koji prijeti oduzimanjem licenci za rad i zatvaranjem KCUS", navodi se u saopćenju KCUS-a.

Pretpostavljaju da će se ovakvim ozbiljnim prijetnjama pozabaviti nadležni istražni organi osnivači i finansijeri najveće zdravstvene ustanove u državi.

"Svi ljekari uposlenici u KCUS nisu članovi Ljekarske komore. Ljekarska komora i nema evidenciju članova, tako da i oni koji ne plaćaju članarinu od 10 KM mjesečno plate licencu 40 KM isto kao oni koji redovno plaćaju, i dobiju svoju licencu. Svakako su članovi Ljekarske komore prikupili potpise i brojnost za punopravni zahtjev za sazivanje Vanredne skupštine Ljekarske komore i izbor novoga članstva upravnih tijela. Taj zahtjev će danas biti upućen Ljekarskoj komori . Do pokretanja nove izborne procedure ljekari KCUS apeluju na članove Upravnog odbora Ljekarske komore kao i Predsjedništvo Ljekarske komore da prestanu sa širenjem neistine i uznemiravanjem javnosti. Ljekari uposlenici KCUS ne traže samo njihovu smjenu nego i odgovornost u vezi sa dosadašnjim radom", zaključuje se u saopćenju.