Dom mladih
0

Rukotvorine, delikatese i lutrija na Novogodišnjem bazaru

Sarajevo-x.com
Sa prošlogodišnjeg Bazara u UNITIC-u
Sa prošlogodišnjeg Bazara u UNITIC-u
Međunarodni klub žena Sarajevo (IWCS) i ove godine priređuje zanimljivi Novogodišnji bazar koji će se u nedjelju, 13. decembra održati na novoj lokaciji, u Domu mladih u Sarajevu. Od 12 do 18 sati dvanaesti po redu Bazar ugostit će najmanje 20 stranih ambasada, koje su dosad potvrdile svoje učešće, a sav prihod i ovaj put bit će usmjeren u humanitarne svrhe.

Prošle godine Bazar je posjetilo oko 2.000 ljudi, uz učešće više od 26 ambasada i 55 štandova za komercijalne proizvođače, nevladina udruženja i sponzore. Previđa se da će ove godine Bazar biti još posjećeniji. Umjetnici će izložiti svoje radove, rukotvorine, poklone i novitete, pekarske proizvode, odjeću, torbe, šalove i kape, lampe i drugo. Uz pomoć ambasada bit će upriličene izložbe rukotvorina i nošnji iz drugih zemalja kao i njihove delikatese, aktivnosti za djecu i lutrija sa neobičnim i uzbudljivim nagradama.

Ove aktivnosti podržava supruga američkog ambasadora kao i francuska ambasadorica u BiH, te mnoge druge istaknute žene iz međunarodne ali i bh. zajednice. U okviru Bazara će biti i muzičkih sadržaja, nagradne igre, dječiji kutak, prodaja delicija i pića iz raznih zemalja, folklorni nastupi, prodaja starih i novih knjiga, promocija spisateljice - članice kluba IWCS, i snažna promocija Bosne i Hercegovine.

U toku prošlogodišnjeg Bazara prikupljeno je 80.000 KM, a taj novac uložen je u humanitarne svrhe djeci bez roditelja, bolesnoj djeci, opremanju bolnica, domova za stare i nezbrinute osobe i drugim ugroženim kategorijama u BiH. Kupljen je mamogram, finansirano uređenje enterijera Onkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Jezero, te prikupljena sredstva za finansiranje igraonice sa akvarijum-zidom, kako bi djeca oboljela od raka imala malu radost u teškim trenucima. Također je, uz pomoć sponzora, finansirana izgradnja Šarenog parka u Hrasnom za djecu s posebnim potrebama. Kao organizacija IWCS ima preko 1.000 projekata posvećenih najugroženijim kategorijama društva.