Vahid Hećo
0

"Rudari zeničkih rudnika ne trebaju brinuti za svoju egzistenciju"

FENA
Vahid Hećo
Vahid Hećo
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas je saopćenjem za javnost pojasnio svoje stavove o budućnosti Rudnika Zenica i pojedinih pogona.

"Informacija koju su prenijeli neki mediji, a vezano za moje stavove o budućnosti rudnika Zenica i pojedinih pogona, pogrešno je prenesena, a radi se o sljedećem: Inicijativa za zatvaranje jame Stranjani potekla je od rukovodstva rudnika i to nakon što je u njoj, od posljednje tragedije, obustavljena eksploatacija", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo, Elektroprivreda BiH i rudnik su se usaglasili o potrebi izrade studije o isplativosti dalje eksploatacije uglja iz jame Stranjani, kao i studije o pretvaranju jame u skladište zemnog gasa, ukoliko se pokaže da ne postoje opravdani razlozi za nastavak eksploatacije uglja.

U suprotnom, ako studija pokaže da je ekonomski opravdano vršiti eksploataciju rudnika, Elektroprivreda BiH će uložiti sredstva u njenu modernizaciju i nastaviti eksploataciju.

"Prema tome, ocjene sindikalnih pojedinica su proizvoljne i imaju za cilj da umanje značaj uvezivanja rudnika u Koncern EPBiH koji im obezbjeđuje bezbrižnu budućnost", navodi ministar Hećo.

Kada je u pitanju jama Raspotočje ona će biti sanirana i nikome ne pada na pamet da se ta jama zatvori, nego će biti poduzeti napori na njenoj modernizaciji radi lakše eksploatacije uglja.

Za modernizaciju jame Raspotočje i Stare jame predviđena su sredstva od 12.600.000 KM. Otvaranje površinskog kopa Mošćanica i sa zeničke i s kakanjske strane je sve izvjesnija, jer potrebe TE Kakanj za ugljenom će se povećati izgradnjom bloka 8.

"Zato poručujem svim rudarima zeničkog rudnika da ne nasjedaju na jeftine trikove onih koji im daju lažnu podršku, a protiv rezultata koje smo ostvarili zajedničkim naporima svih zaposlenih u koncernu", ističe ministar Hećo.