Novinari biraju
0

Rubina Čengić: Pozitivna BiH, negativne poplave

Sarajevo-x.com
Izložba "Pozitivna BiH" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Izložba "Pozitivna BiH" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.

Rubina Čengić, urednica magazina START BiH Sarajevo.

Pozitiva godine: izložba Pozitivna BiH

"Dakle, moj izbor pozitivnog događaja koji je obilježio 2010, od povećanja izvoza, činjenica da su rudari već u novembru ispunili plan, preko imenovanja Dragana Lukača na čelo policije FBiH ili biračkog odbora koji je Harisa Silajdžića vratio s biračkog mjesta jer nije imao ličnu kartu, su izložba Pozitivna BiH, koju je organizovao magazin START BiH na osnovu svoje rubrike Pozitivna BiH, jer smo tom izložbom pokazali da u našoj državi ima i dobrih stvari i da je život daleko do politike, te pokrenuli ljude da uočavaju dobre stvari u našoj domovini.

Na samoj izložbi novinari nisu mogli vjerovati da postoji sve to o čemu smo pisali, posjetioci nisu mogli vjerovati da su na fotografijama prelijepi lokaliteti iz BiH, a same pripreme su pokazale ogromnu ljubav, prijateljstvo i povezanost među ljudima u našoj zemlji - uzgajivač tornjaka s Vlašića nije mogao doći pa je zamolio prijatelja iz Travnika, a ovaj prijatelja iz Sarajeva, pa je tornjak ipak bio s nama".

Negativa godine: Sedam puta bježao iz kuće zbog vode

"Negativan događaji koji je obilježio 2010, a i njih ima mnogo - od rezultata izbora i ponašanja političara poslije izbora, preko kršenja prava novinara, Grahovčeve bahatosti sa dozvolom snimanja filma Angeline Jolie, preko markiranja granice između RS i FBiH ili poraza Mladena Ivanića na izborima, su ipak poplave u BiH. To je, uz požar, a osim rata i bolesti djeteta, valjda najgore što čovjeka može zadesiti, i kada se sjetim čovjeka koji kaže da je zbog poplava ove godine sedam puta napuštao svoj dom ili porodice koja je izginula kada im se kuća obrušila sa klizišta - smrznem se, i od straha i od bijesa što zaduženi nisu napravili nasipe, spriječili da se kuće grade u poplavnom području i na klizištima, očistili odvode i sve drugo što su trebali uraditi da bi posljedice, ako ih već mora biti, bile što manje".

Naime, mi smo u BiH došli u jednu vrlo apsurdnu situaciju: svi mehanizmi koji obezbjeđuje da obaveze prema državi budu izvršene su dovedeni do savršenstva, a kada država treba da izvrši obaveze prema pojedincu - tu ništa ne funkcioniše.