Vlada RS
0

RS ne prihvata Nacrt zakona o advokaturi BiH

FENA
Advokatska komora Republike Srpske, te predstavnici vlasti RS-a, smatraju da je neprihvatljiv Nacrt zakona o advokaturi BiH, te da je to još jedan pokušaj prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo države.

Advokatska komora RS-a napravila je detaljnu analizu Nacrta zakona o advokaturi BiH, koja će sutra biti dostavljena srpskim poslanicima u Parlamentu BiH s mišljenjem da ne prihvate ovaj dokument.

Nacrt zakona o advokaturi BiH, koji je Vijeće ministara BiH, usvojilo preglasavanjem ministara iz RS-a, upućen je Parlamantranoj skupštini BiH na usvajanje, a o njemu su danas u Banjoj Luci razgovarali članovi Advokatske komore RS-a, te predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i ministar pravde RS-a Džerard Selman.

Njihov zajednički stav je da je pripremljeni nacrt pokušaj preuzimanja jedne od entitetskih nadležnosti bez saglasnosti RS-a, te da ga srpski predstavnici u Parlamentu BiH ne mogu prihvatiti.

Predsjednik Advokatske komore RS-a Jovan Čizmović smatra da ne postoji, naveo je, nikakav ustavni osnov za donošenje zakona o advokaturi BiH, te da je to mišljenje cjelokupne pravosudne javnosti u RS-u i temelji se na normama domaćeg i međunarodnog prava.

„Mislim da se zakon predlaže isključivo iz htjenja Federacije BiH, a samih tim i preko zajendičkih organa, da se RS-u oduzme ta nadležnost kao dio pravosudnog sistema s krajnim ciljem njegovog urušavanja, kao stuba državnosti i suverentiteta RS-a“, rekao je Čizmović na zajendičkoj pres-konferenciji nakon razgovora.

Radojičić je podsjetio da je visoki predstavnika još 2002. godine nametnuo Zakon o advokaturi RS-a, kao entitetski, kao i da sada predloženi Nacrt zakona o advokaturi BiH nije jedan od uvjeta koji je Evropska unija postavila pred BiH.

„Radi se o zakonu na koji nije dao saglasnost niko iz RS-a i u njegovoj pripremi nije konsultirana niti Narodna skupština niti Vlada RS-a. To je zakon koji pokušava da ovu oblast, kao i mnoge druge, centralizira i da preuzme na državni nivo jednu od ustavnih nadležnosti RS-a“, rekao je Radojičić.

Komentirajući šta to smeta RS-u u predloženom Nacrtu zakona o advokaturi BiH, predsjednik Advokatske komore Jovan Čizmović je rekao da taj dokument "ne može istrpiti ni minimalnu pravničku kritiku, da je diskiminirajući, užas i jedna pravna skalamerija".

Ministar pravde RS-a Džerard Selman kazao je da je Vlada RS-a obavijestila ministre iz RS-a u Vijeću ministara da predloženi nacrt nema ustavnog osnova i da ne bi trebao biti predmet rasprave na Vijeću, ali je usvojen preglasavanjem.

"Mi ćemo obavijestiti ministarstvo pravde BiH da Nacrt zakona o advokaturi BiH apsolutno nije prihvatljiv za nas i ne može se podržati, posebno iz razloga što se dugo vremena radilo na strategiji pravde i advokatura na nivou BiH nije tretirana tim i nekim drugim projektima", zaključio je Selman.