Igor Radojičić
0

"RS ima interes da riješi pitanje državne imovine"

FENA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da RS “ima interes da zbog svojih razvojnih potreba” riješi pitanje imovine u BiH i, kako kaže, "zakonski uredi tu oblast”.

“Drugi subjekti, feredalni partneri, nemaju interesa”, ustvrdio je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon što je na sjednici Kolegija Narodne skupštine RS-a odlučeno da će se Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja od marta 2005. godine na osnovu odluke visokog predstavnika u BiH, razmatrati na sjednici entitetskog parlamenta zakazanoj za 6.juli.

Taj zakonski akt jučer je utvrdila Vlada RS-a i uputila ga u parlamentarnu proceduru, a, kako kaže Radojičić, Narodna skupština RS-a razmatra sve zakone ovlaštenih predlagača, “tako da je u formalnom smislu procedura zadovoljena”.

U sadržinskom smislu, podsjeća, sljedeća stepenica su parlamentarni klubovi, odbori i komisije koji će razmatrati sadržaj tog zakona i, ako treba, mogu da ga ospore, a ako ne treba da ga puste u redovnu proceduru.

Komentirajući primjedbe OHR-a što RS samostalno ulazi u pitanje državne imovine, Radojičić je rekao da dogovora u BiH o toj imovini nema već dvije godine.

“Moj utisak je da federalna strana ili određen blok partija iz Sarajeva uopšte nama inetersa da riješi pitanje imovine, jer rješavanje tog pitanja znači direktno zatvaranje OHR-a. Politički stav većine političkih subjekata iz Sarajeva je da OHR treba da ostane i tvrdim da nema političke volje da se riješi taj problem jer bi se OHR zatvorio, a njihov politički stav je suprotan”, ustvrdio je predsjednik Narodne skupštine i potpredsjednik SNSD-a.

On dodaje i da na insistiranja iz RS-a da se postigne dogovor o raspodjeli pojedinačnih nekretnina od različitih nivoa nije odgovoreno ni iz Vijeća ministara ni iz Federacije BiH.

“RS ima velike štete i probleme zbog zabrane raspolaganja imovinom i to usporava i proces privatizacije i brojne druge programe i projekte. Na svakoj konkeretnoj situaciji, ako se nešto nalazi pod zabranom, za bilo koji razvojni program, mora se tražiti izuzeće od komsiije na nivou BiH, koja može da odobri ili ne odobri, ili da zasjeda dvije godine”, naveo je Radojičić.

Dodao je i da je objekt u kojem je trenutno sjedište Narodne skupštine RS-a pod zabranom raspolaganja i ne može se uknjižiti, a takvih je, kaže, još stotine slučajeva.

Stav OHR je da bi poseban zakon Republike Srpske koji ima za cilj ukidanje privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom samo potkopao izglede za postizanje održivog rješenja ovog pitanja i prema tome dalje odgodio ispunjenje uslova i ciljeva 5+2, zatvaranje OHR-a, te odgodio postizanje sporazuma između vlasti Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko.