Promocija nataliteta
26

Rotary Club Sarajevo uručio poklone svim novorođenčadima na godišnjicu kluba

L. S.
U okviru obilježavanja 119 godina postojanja Rotary pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta, Rotary Club Sarajevo uručio je poklon svim novorođenčadima u Sarajevu.

U Chicagu (SAD) 23.02.1905. godine osnovan je prvi Rotary klub s ciljem pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu.

Od tada pa do danas Rotary zajednica se stalno razvijala i rasla. Danas u svijetu postoji više od 35.000 klubova u više od 150 zemalja, koji imaju 1,2 miliona članova.

U Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotary klubova, dok u Sarajevu postoje tri kluba, Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo-International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža, koji sprovode brojne humanitarne akcije u vidu podrške i pomoći pojedincima i lokalnoj zajednici.

"Dvadeset i treći februar obilježavamo kao svjetski dan Rotary-a, a ove godine smo ga obilježili posjetom porodilištu Opće bolnice 'Abdulah Nakaš' Sarajevo, te Klinici za ginekologiju i poroditeljstvo KCUS u Sarajevu kojom prilikom smo i izvršili darivanje poklona za sve bebe rođene tog dana. Ovakve i slične humanitarne akcije su sprovedene u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u kojima djeluju Rotary klubovi, a sve u okviru zajedničke akcije obilježavanja 119 godina postojanja Rotary pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta od strane bosanskohercegovačke Rotary zajednice", naveli su iz kluba.

Darivanje beba je, u dogovoru sa rukovodstvom porodilišta, te uz primjenu propisanih epidemioloških mjera izvršeno jučer, 24. februara 2024. godine.