Dervo Sejdić za Sarajevo-x.com
0

"Romi u BiH žive bolje, ali i dalje se bore za svoja prava"

Piše: Tatjana Sekulić
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Danas se oblježava Svjetski dan Roma, jedne od najugroženijih etničkih grupa u BiH. Iako posljednjih godina mediji sve više i otvorenije govore o problemima ove populacije, žalosno je to što tek na jedan dan, 8. aprila, svi obrate pažnju na ljude koji godinama lutaju u začaranom krugu tražeći da budu prihvaćeni, poštovani, da imaju krov nad glavom, posao i pravo na zdravstvene usluge.

Romi u Bosni i Hercegovini danas su u mnogo boljoj situaciji nego prije pet godina, tvrdi koordinator Vijeća Roma Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić.

Bosna i Hercegovina sistemskim putem pokušava riješiti probleme Roma i jedna je od vodećih zemalja u Dekadi Roma. Iako se problemi Roma rješavaju sporo, bitno je da se ipak radi na njihovom rješavanju.

Gradnja domova

"Prošle godine je sagrađeno 70 novih stambenih objekata, a 30 je rekonstruisano. U Federaciji BiH je uposleno 98 Roma, u Republici Srpskoj i Brčkom 21. Također, u odnosu na 2005. godinu u BiH je porastao broj djece Roma za 20 posto", kazao je Sejdić za Sarajevo-x.com.

Realizacija zacrtanih planova u rješavanju problema s kojima se suočavaju Romi u BiH odvija se sporo, ali napredak je svakako vidljiv.

"Budžetska sredstva za 2010. godinu se još nisu počela trošiti i neće do septembra ili oktobra, što je zabrinjavajuće. Moram spomenuti da su u BiH provedbu Dekade nadležne institucije shvatile kao obavezu. Pojedina ministarstva izdvojila su sredstva za zapošljavanje Roma i za njihovo stambeno zbrinjavanje, međutim, ostali, među kojima su i kantoni i općine, nisu izdvojili ni feninga", istakao je Sejdić.

Djeca žrtve organiziranog kriminala

Najveći problemi Roma, ne samo u BiH, nego i u svijetu, su to što većina njih nema krov nad glavom, adekvatno obrazovanje, posao i pristup zdravstvenim uslugama. Ugrožena su im osnovna ljudska prava, diskriminirani su i zapostavljeni.

Romska djeca često su žrtve organiziranog kriminala. Vlasti posljednjih godina nastoje skloniti djecu, ali i odrasle osobe s ulica u BiH, međutim slika prosjaka je i dalje nešto što se često vidi, pogotovo u većim gradovima naše zemlje.

"Potpisani su brojni protokoli o sprječavanju prosjačenja na ulicama, ali tu svaka aktivnost završava. Policija kada privede osobu zatečenu u prosjačenju nailazi na probleme jer ta osoba uglavnom nema nikakav identifikacijski dokument ili se, pak, radi o maloljetnim osobama. Ni centar za socijalni rad ne može učiniti ništa, jer nemaju resursa niti smještajnih kapaciteta. Čak i kada se desi da osoba zatečena u prosjačenju bude procesuirana i kažnjena, novčanu kaznu uglavnom plati tako što ponovo prosi na ulicama. I vrtimo se u krug", rekao je Sejdić za Sarajevo-x.com.

Neophodan socijalni program

Naravno, na ulicama u BiH ne prose samo Romi. Mnogo ljudi u našoj zemlji živi na ivici siromaštva. Socijalni programi su neophodni! Sprječavanje organiziranog prosjačenja bi trebalo biti jedan od prioriteta! Zaštita ljudskih prava i prava djece također moraju biti na vrhu liste prioriteta.

"Za socijalnu krizu u BiH krivi su političari, no mora se priznati da nadležne institucije posljednjih godina rade na zaštiti prava Roma, zbog čega je BiH jedna od vodećih zemalja u Dekadi. Međunarodni pokret Roma i međunarodna zajednica prepoznali su problem ugroženosti i diskriminacije Roma i zbog toga je i uveden program Dekade, a zemljama u kojima žive Romi preporučeno da kroz budžet počnu rješavati probleme te populacije i da sistemski pristupe njihovim problemima", napomenuo je Dervo Sejdić.

Podsjetimo, 1971. godine u Londonu je održan Prvi svjetski kongres Roma, na kojem je verificiran naziv pripadnika tog naroda - Romi. Od tada se 8. aprila slavi Svjetski dan Roma.

Traže osnovno, zar je to puno?

Povodom Međunarodnog dana Roma, UNHCR i "Vaša prava BiH" podsjetile su vlasti na problem socijalne ugroženosti i marginalizacije Roma. Naveli su da se kao marginalizovana zajednica Romi suočavaju s brojnim preprekama u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava. Većina njih nije upisana u matičnu knjigu rođenih te, stoga, ne posjeduju lična dokumenta. Bez tih dokumenata nisu u mogućnosti da ostvaruju svoja prava iz socijalne zaštite, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje.

Romima su povodom 8. aprila čestitke uputili brojni političari, uz želju da ovaj dan provedu u miru, blagostanju i u krugu porodice.

Redakcija portala Sarajevo-x.com također upućuje čestitke svim Romima, uz želju i poruku nadležnima da počnu raditi na što skorijem rješavanju problema Roma, kako bi i oni postali ravnopravni građani ove zemlje i imali zagarantovana osnovna ljudska prava - krov nad glavom, pravo na obrazovanje, posao i pravo na liječenje!