Problem za problemom
53

Rok za gradnju garaže kod sarajevske Hitne pomoći probijen za osam mjeseci, vlast se pravda

B. R.
Gradilište garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: Vlada KS)
Gradilište garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: Vlada KS)
Predstavnici kantonalne i općinske vlasti danas su posjetili gradilište garaže kod sarajevske Hitne pomoći. Obrazloženo je zašto radovi nisu završeni u roku, tj. do sredine novembra prošle godine.
Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, gradilište su posjetili direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov, kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) i načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Barlov tvrdi da garaža nije izgrađena do sredine novembra, što je bio rok za završetak radova, zbog grešaka pri izradi projekta.

"Od kada sam imenovana na poziciju direktorice Zavoda, nailazila sam na mnoge probleme koji su se uglavnom bili vezani za izradu projekata. Na garaži G3, zatekla sam nedefinisan projekt, gdje je bilo problema oko širokog iskopa, oko same lokacije i zemljišta, pa je dolazilo do prekida. Nakon tih riješenih problema, pojavile su se poteškoće oko obezbjeđenja jame, koja također nije bila definisana projektom. Prije nepuna dva mjeseca smo uspjeli riješiti sve probleme. Ono što želim naglasiti da su za ovakve radove najbitniji dobra organizacija i dobro izrađeni projekti. Tek tada će svaki posao ići lakše i brže te neće dolaziti do prekida i zastoja", napomenula je Barlov.

Ministar Šteta je istakao važnost zajedničkog djelovanja u ovakvim situacijama i potrebu za brzim donošenjem odluka.

"Svjesni smo činjenice da je garaža trebala biti završena prošle godine, ali smo sve ovo vrijeme radili na rješavanju nastalih problema. Radovima koje sam danas vidio na podzemnoj garaži sam izuzetno zadovoljan. Ovim projektom građani će umjesto sadašnjih 40 na raspolaganje dobiti ukupno 165 parking mjesta", ukazao je Šteta.

Garaža će obuhvatiti, kako su naveli, skoro 4.000 kvadratnih metara korisne površine, a načelnik Tanović je istakao kako će garaža građanima omogućiti bolje uslove života i rada.

"Nakon svih peripetija na koje smo naišli, konačno 'vidimo svjetlo na kraju tunela'. Po predviđanju izvođača radova, građevinski radovi bi trebali biti okončani u oktobru, onda nam slijedi vanjsko uređenje, kako bi do kraja ove godine garaža bila otvorena na zadovoljstvo svih građana", najavio je načelnik Tanović.

Garaža će biti opremljena, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, najsavremenijom opremom za naplatu, kontrolu i nadzor te će u okviru nje biti instalirana punionica za električna vozila.

Podsjećamo, bivši kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je po početku gradnje sredinom jula prošle godine poručio da će radovi biti završeni do 15. novembra 2020. te da je to predviđeno projektom i ugovorom.

Tanović je u martu ove godine tokom obilaska gradilišta izjavio da bi radovi trebali biti okončani za tri i po mjeseca, ali to se nije desilo.

Kako je saopćeno iz kantonalne vlade nakon početka radova, vrijednost garaže je skoro šest miliona KM. Kanton je osigurao 4,4 miliona, a Općina Novo Sarajevo je učestvovala s 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.