U suprotnom bojkot
727

Roditelji iz OŠ Grbavica 1 zahtijevaju da dobiju zvanično rješenje o otkazu nastavniku

B. H.
Predsjednik vijeća roditelja OŠ Grbavica 1 Dalibor Tanić (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik vijeća roditelja OŠ Grbavica 1 Dalibor Tanić (Foto: I. L./Klix.ba)
Danas je u prostorijama škole Grbavica 1 održan sastanak Vijeća roditelja ove škole, predstavnika uprave škole, kao i Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, nakon što je utvrđeno da je omogućen povratak na posao nastavniku koji je pravomoćno osuđen za bludne radnje.
U međuvremenu je stigla informacija da je pomenuti nastavnik, Samir Alihodžić, sam dao otkaz, obavijestivši školu e-mailom, ali da to za njih nije relevantno dok ne dobiju zvanično rješenje o otkazu iz škole.

Predsjednik vijeća roditelja OŠ Grbavica 1 Dalibor Tanić je kazao kako su prethodno poslali zahtjev da se pomenutom nastavniku prekine radni odnos, ali da su u međuvremenu iz medija saznali da je sam dao otkaz.

"Mi smo dali rok i prije nego što smo dobili ovu informaciju da je dao otkaz, da se da otkaz. Dali smo rok od 24 sata u suprotnom mi ćemo stupiti u bojkot nastave", poručio je Tanić.

Dodao je kako roditelji očekuju da će u toku sutrašnjeg dana dobiti rješenje da je nastavniku uručen otkaz.

Predsjednik Vijeća roditelja je kazao kako će insistirati da se u rješenju o otkazu definiše zašto je sporni nastavnik dobio otkaz, kako bi se osiguralo da u budućnosti ne može raditi niti u jednoj školi u BiH.

Prema riječima Tanića sastanku su prisustvovali i predstavnici kantonalnog vijeća roditelja, uprave škole ali da nije bilo predstavnika sinidkata prosvjetnih radnika, iako je bilo najavljeno da će i oni učestvovati.

U toku dana je u školi je bila prisutna prosvjetna ali i radna inspekcija Kantona Sarajevo.

Tanić je dodao kako ipak neko mora odgovarati za sve što se desilo, i da otkaz nije kraj. Podsjetio je kako se pomenuti nastavnik nije mogao vratiti na posao nakon presude iz novembra 2021. godine.