BiH
0

Riješen problem TV pretplate

Klix.ba
Vlada FBiH je u četvrtak dala preporuku BH Telecomu Sarajevo i HT d.o.o. Mostar da potpišu ugovor o naplati RTV takse kao prelazno rješenje usaglašeno prema modelu ugovora RTRS, JSBiH i Telekoma Srpske.

Ovakvo rješenje važi do donošenja novih zakona (s krajnjim rokom 30. juna) kojima će biti definisan stabilan izvor finansiranja.

Ovakav zaključak je donesen s ciljem realizacije obaveza iz zaključaka Vijeća za implementaciju mira, harmoniziranja rješenja modela stabilnog finansiranja RTV sistema i servisa BiH, obezbjeđenja egzistencije uposlenika RTV servisa, te stvaranja osnova za izradu novih zakonskih modela u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

Shodno usvojenom zaključku, potpisnici ugovora dužni su formirati zajedničku komisiju koja će uraditi uputstvo za provedbu ugovora i vršiti nadzor i analizu uticaja realizacije ugovora na poslovanje strana potpisnika.

Konačan model stabilnog finansiranja RTV sistema BiH i RTV servis, Vlada Federacije BiH će donijeti na osnovu analize ovog privremenog rješenja i ostalih prijedloga modela koji su do sada sugerisani.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da dostavlja mjesečne analize finansijskih učinaka ovakvog modela naplate RTV takse.