BiH
1

Sarajevo na listi gradova koje turisti moraju posjetiti ove godine

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Glavni grad BiH našao se na listi od 10 evropskih gradova koje turisti moraju posjetiti ovog ljeta.

Urednici popularnog portala Virtual Tourist napravili su listu na osnovu cijena, ali i ljepota gradova koji nisu toliko poznati među turistima.

"Dok su mnogi upoznati sa dešavanjima iz 90-ih godina prošlog stoljeća, malo ko je upoznat sa kulturom, historijom i uspješnom obnovnom ovog grada. Sarajevo se našlo pod velikim utjecajem Rimskog, Otomanskog i Austrougarskog carstva, što se i danas može vidjeti na svakom koraku. Na Baščaršiji, starom dijelu grada iz turskog perioda, nalazi se Sebilj. Među mnogim turističkim znamenitostima nalaze se Katedrala, zgrada Akademije likovnih umjetnosti i Latinski most preko Miljacke, gdje je ubijen prestolonasljednik Franz Ferdinand, što je bio okidač za početak Prvog svjetskog rata", napisao je navedeni portal u pojašnjenju zbog čega turisti trebaju posjetiti Sarajevo.

Osim glavnog grada BiH, na listi se nalaze ukrajinski Lviv, Hamburg, Porto, Zagreb, glavni grad Malte Valletta, Budimpešta, glavni grad Latvije Riga i Valencia.

Što se samog poretka najpopularnijih turističkih gradova na Starom kontinentu tiče, Sarajevo se smjestilo ispred Dubrovnika, Granade i Manchestera.

Uvjerljivo najpopularniji je Pariz, a nakon glavnog grada Francuske slijede London, Amsterdam, Rim, Barcelona, Venecija, Beč...