Odgovor sindikatu
69

Resorno ministarstvo o najavljenom štrajku prosvjetara u KS: Nisu artikulisali nikakve zahtjeve

B. R.
Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo oglasili su se nakon što je sindikat zaposlenih u prosvjeti ovog kantona za 29., 30. i 31. januar najavio dvosatni štrajk upozorenja.
U Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo tvrde da će nastavnicima plate porasti za 123 KM, a da će kantonalnim ministrima plate porasti za 550 KM. To im je neprihvatljivo i insistiraju na poboljšanju radnih uslova.

S druge strane, u resornom ministarstvu uvjeravaju da su sa Sindikatom dogovorili rast plata svim radnicima od pet posto, i to od 1. decembra prošle godine, uz već dogovoreni rast osnovice za obračun plate od 1. januara ove godine sa 330 KM na 385 KM u predškolskom i osnovnom obrazovanje, a za šta su osigurana budžetska sredstva. Obrazložili su zašto se moralo pristupiti potpisivanju novog protokola.

"S obzirom na to da je u toku samih pregovora došlo do izmjene pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo zbog imenovanja novog saziva Vlade u novembru 2023. i zbog isteka vremenskog okvira za pregovaranje definisanog ranijim protokolom, moralo se pristupiti potpisivanju novog protokola o pregovaranju s novim rokom za pregovaranje", ukazali su.

Prema njihovim riječima, kako bi se omogućio nastavak socijalnog dijaloga i poboljšala prava radnika, Vlada je u dva navrata (22. decembra i 9. januara) donijela odluku o prihvatanju prijedloga protokola o vođenju pregovora sa Sindikatom. Poručili su da je ovim iskazana daljnja namjera nastavka i, kako su naglasili, uspješnog završetka predmetnih pregovora i socijalnog dijaloga te smatraju da pregovori nisu završeni niti proglašeni neuspješnim.

Potvrdili su da im je Sindikat 19. januara službenim putem najavio štrajk upozorenja u kojem, kako su istakli, nisu artikulisani nikakvi zahtjevi. Tvrde i to da su navedenog dana od Sindikata zaprimili akt kojim se iskazuje spremnost Sindikata da konačno potpiše prijedlog protokola i nastavi pregovaranje.

"Naglašavamo da smo osigurali sredstva za rast plata radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju", ponovili su.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo su poručili da je kantonalna vlada čvrsto opredijeljena na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima te su mišljenja da je to jasno demonstrirano u protekle tri godine. Naveli su da će "u tom smislu rado obnoviti socijalni dijalog kroz institut pregovaranja".