BiH
0

Rekonstrukcija stepeništa u ulici Behar na Bardakčijama

Klix.ba
Za rekonstrukciju stepeništa u clici Behar između brojeva 1 i 10 (Mjesna zajednica Bardakčije) Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila gotovo 35.000 KM.

Glavni projekt rekonstrukcije stepeništa uradilo je Javno preduzeće Zenica, dok je za realizaciju, koja treba započeti u dogledno vrijeme angažovana građevinska firma Sarajevoputevi.

Postojeće stepenište u ulici Behar, dužine gotovo 60 metara, pokriveno je kaldrmom bez riješenog sistema odvodnje površinskih voda i nalazi se u veoma lošem stanju.

U pripremnim radovima će biti uklonjena postojeća kaldrma, a zatim će biti postavljena nova tamponska podloga na kojoj će biti izgrađeno novo armirano-betonsko stepenište.

Osim nivelacije postojećog odvodnog šahta i šibera za vodu, također je planirana ugradnja dva nova slivnika za prikupljanje oborinskih voda koji će biti priključeni na gradsku odvodnu mrežu.

Radi olakšanog kretanja pješaka, posebno u zimskim mjesecima, sa obje strane stepeništa će biti postavljeno 120 metara nove rukohvatne ograde.

Za nadzor projekta je angažovana firma Coning d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz Općine Centar.