BiH
0

Rehn: Priče o referendumu u BiH odnosno RS-u, nisu dobre

FENA
Olli Rehn
Olli Rehn
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn ocijenio je u utorak da priče o referendumu u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici srpskoj," nisu dobre" i da Evropska komisija to ne podržava, ističući da sve političke snage u BiH treba da poštuju integritet i ustavni sistem zemlje.

Rehn je na zajedničkoj konferenciji za novinare u beogradskom centru Sava s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i specijalnim koordinatorom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhardom Busekom rekao i da će EU, ako budu potvrđeni rezultati crnogorskog referenduma, pripremiti novi mandat za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom.

"U tom slučaju mandat za pregovore sa Srbijom, kao nasljednicom državne zajednice, bit će modificiran", poručio je Rehn i ponovio da "Srbija mora postići punu saradnju s Haškim sudom, odnosno isporučiti tome sudu Ratka Mladića".

Drašković je, prenosi Tanjug, rekao kako je BiH međunarodno priznata država, da Srbija to poštuje i da u regionu ne treba mijenjati granice.

Ministar vanjskih poslova SCG je ocijenio i da je "Srbija hendikepirana zbog rigoroznog viznog režima EU" te kazao kako je neophodno omogućiti mladim ljudima iz Srbije da putuju u zemlje EU i vide šta zapravo znači članstvo u Uniji.

Kada je riječ o pričama o referendumu u RS-u, specijalni koordinator Pakta za stabilnost JI Evrope Erhard Busek rekao je kako bi tamošnji političari trebalo više da se bave ekonomskim problemima građana.

On je najavio da će Pakt stabilnosti prestati da radi do 2008. godine i da će ga naslijediti Regionalno vijeće za saradnju kojim će rukovoditi lideri zemalja jugoistočne Evrope.

Busek je rekao da bi Proces saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP), na samitu u maju 2007. godine, trebalo da odluči na koji način želi biti uključen u rad Regionalnog vijeća i imenuje lidera koji mora biti jaka ličnost.

Kazao je da bi sjedište toga vijeća odredile zemlje članice, a prioritet rada bi bio na ekonomskom razvoju, odnosno regionalnoj trgovini, razvoju infrastrukture, borbi protiv organiziranog kriminala i razvijanje obrazovanja i nauke.