Optuženi nesmetano rade
0

Reakcija na podizanje optužnice za ratni zločin u Kalinoviku

FENA
Udruženje članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik je povodom podizanja optužnice za ratni zločin protiv Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine izrazilo veliku zabrinutost zbog činjenice da su Terzić i Cerovina kao aktivni policajci MUP-a RS i Sudske policije RS dočekali ovu optužnicu na svojim radnim mjestima i na slobodi.

Imajući u vidu da se radi o osobama veoma bliskim Ratku Mladiću, izražavamo sumnju u kompletan proces koji će se voditi protiv ovih osoba, navodi se u saopćenju.

Udruženje postavlja pitanje zašto nisu uhapšeni, "nego su ostali na slobodi kako bi mogli nesmetano zastrašivati svjedoke i utjecati na sudski proces".

Kako se navodi, Udruženje "Istina Kalinovik 92" do sada je u više navrata svim međunarodnim, državnim i entitetskim organima slalo obavijesti o ovim osobama i tražilo njihovu suspenziju i hapšenje.

"U procesu koji se vodio pred Državnim sudom protiv Ratka Bundala i ostalih ove četiri osobe su aktivno radile na sakrivanju dokaza i zastrašivanju svjedoka, o čemu smo na vrijeme upoznali Državno tužilaštvo", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Udruženje 2007. godine podnijelo krivičnu prijavu protiv 26 osoba srpske nacionalnosti zbog počinjenog ratnog zločina na teritoriji općine Kalinovik a da su do sada procesuirane samo tri osobe.

"Podizanjem optužnice protiv Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine Tužilaštvo BiH pokazuje kako je rodni kraj Ratka Mladića etnički očišćen, a izvršioci etničkog čišćenja će napokon pred lice pravde. Ono što posebno brine jest činjenica da su svi oni zaposleni u MUP-u RS-a, Sudskoj policiji RS-a i SIPA-i", navodi se u saopćenju.

Milan Perić je uhapšen prije mjesec dana na radnom mjestu pomoćnika komandira policijske stanice Kalinovik. Spasoje Doder suspendiran je s dužnosti aktivnog pripadnika SIPA-e prije godinu dana. Predrag Terzić je trenutno policajac SJB Istočno Sarajevo, a Aleksandar Cerovina aktivni policajac Sudske policije RS-a Istočno Sarajevo, podsjećaju iz Udruženja.

Ove četiri osobe su, kako se navodi, na početku rata učestvovale u ubistvima, hapšenjima, pljačkanjima, silovanjima i progonu bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik.

Preživjeli logoraši logora OŠ Kalinovik s velikim bolom se sjećaju Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine koji su bili najzloglasniji čuvari logora Osnovna škola Kalinovik. Pod njihovim nadzorom u ovoj školi je silovano više od 30 žena i ubijeno 20 muškaraca, tvrdi se u saopćenju.

"Sve ovo nije im bila smetnja da nastave rad u policiji RS-a te tako i nakon rata preživjele logoraše i porodice poginulih zastrašuju i prijete. Skrećemo pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti da su ove četiri osobe kao nagradu za hapšenja, progon, silovanja i ubijanja bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik nagrađeni visokim pozicijama u državnoj i policiji RS-a", navodi se u saopćenju Udurženje članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik.