Nakon naredbe suda
281

Raspisana Interpolova potjernica za Sakibom Mahmuljinom

SRNA/Klix.ba
Sakib Mahmuljin (Foto: T. S./Klix.ba)
Sakib Mahmuljin (Foto: T. S./Klix.ba)
Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu Interpolovu potjernicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog toga što nije spriječio zločine odreda El Mudžahid.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine dobila naredbu Suda Bosne i Hercegovine da za Mahmuljinom, koji je bio komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), bude raspisana međunarodna potjernica koja je unijeta u sistem i time postala dostupna svim državama članicama Interpola.

Sud Bosne i Hercegovine je jučer, 28. novembra, izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu ove godine osuđen na osam godina zatvora zbog toga što nije spriječio zločine odreda El Mudžahid nad zarobljenim srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zavidovića i Vozuće 1995.

Mahmuljin se 23. novembra trebao javiti sudu da bi bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne, ali već nakon izricanja presude pojavio se navod da je napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Tursku.