Susret s Izetbegovićem
0

Rasmussen: NATO u potpunosti stoji iza euroatlantskih aspiracija BiH

FENA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas u Briselu, nakon susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, da NATO u potpunosti stoji iza aspiracija BiH za euroatlantske integracije.

Kako je objavljeno na internet stranici NATO-a po završetku susreta u sjedištu NATO-a, Rasmussen je rekao da pridaje veliku važnost bliskom dijalogu s BiH, "jednim od parnera aspiranata". Također je zahvalio na doprinosu koji BiH daje Misiji NATO-a u Afganistanu.

"Taj doprinos pokazuje vašu posvećenost da postanete zemlja koja je pružalac sigurnosti", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Naglasio je značajan napredak koji je proteklih mjeseci ostvaren u BiH. Tako je u decembru, nakon dugotrajnih pregovora, postignut dogovor glavnih političkih stranaka o formiranju Vijeća ministara BiH, a u martu sporazum o pitanju nepokretne vojne imovine koje je dugo ometalo napredak prema NATO-u.

"Mnogo pozdravljam ove dogovore. I očekujem da će odluka o vojnoj imovini biti implementirana brzo i glatko. Što to prije bude urađeno, prije ćete biti u mogućnosti da izvučete pune koristi od Akcionog plana za članstvo, baš kao što su ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a dogovorili prije dvije godine", rekao je Rasmussen.

Naglasio je da su stabilnost i dugotrajni prosperitet BiH ključni za region i ključni za Evropu.

"To će zahtijevati političke napore, odlučnost i dijalog. Ali će to biti vrijedno napora, jer sve zemlje regiona pripadaju euroatlantskoj zajednici. I dopustite mi da naglasim da su vrata NATO-a otvorena za one koji dijele naše vrijednosti i spremni su da dijele naše odgovornosti", naglasio je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u izjavi nakon susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.