BiH
0

Radovan Stanković optužen za zločine u Foči odbio prisustvovati sjednici sudskog Apelacionog vijeća

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH održalo je danas sjednicu u predmetu Radovan Stanković.

Sjednica je održana u povodu žalbi koje su optuženi i njegova odbrana te Tužiteljstvo BiH uložili na prvostepenu presudu od 14. novembra 2006. godine kojom je Radovan Stanković oglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od augusta do oktobra 1992. na području općine Foča i osuđen na 16 godina zatvora.

Odbrana je danas predložila ukidanje prvostepene presude, dok je prijedlog optuženog bio da se prvostepena presuda preinači i on oslobodi optužbe.

Tužiteljstvo BiH je izjavilo žalbu na oslobađajući dio presude, smatrajući da je činjenično stanje nepotpuno i pogrešno utvrđeno.

Također smatra da presudu u njenom oslobađajućem dijelu treba preinačiti i Stankovića oglasiti krivim i za tu tačku optužnice te mu izreći strožiju kaznu.

Odbrana smatra da je Radovan Stanković smanjeno uračunljiv (ne želi surađivati, nesvjestan je onoga šta mu se dešava, odbija podvrgavanje neuropsihijatrijskom vještačenju i slično), pa predlaže da se ukine prvostepena presuda i Sud odbije žalbu Tužiteljstva kao neosnovanu.

Optuženi Radovan Stanković nije danas pristupio sjednici Apelacionog vijeća. Iz pritvorske jedinice Suda BiH je priopćeno kako je Stanković odbio primiti obavještenje o ovoj sjednici, a jutros je ponovno odbio dolazak prvo rekavši kako ima zdravstvenih problema a onda da „ne želi sjediti sa silom nametnutim advokatima od Suda BiH“.

Odluku po žalbama obiju strana Apelaciono vijeće će donijeti u roku od 30 dana.