BiH
303

Radončić: Orić je oslobođen u Hagu, SDS i Dodik su dočekivali Krajišnika i Plavšićku

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon brojnih reakcija i negodovanja predstavnika političkih stranaka iz RS-a zbog toga što su Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija u zgradi Predsjedništva razovarali sa Nareom Orićem prije tri dana, reagirao je Radončić kazavši da u tome nema ničega spornog.

"Gospodin Dodik je pravosnažno osuđenu ratnu zločinku Biljanu Plavšić dočekao na spektakularan način. SDS je, kao da im se iz groba digao mrtvi Milošević, spektakularno dočekao pravosnažno osuđenog Momčila Krajišnika. I on i Plavšićka su izdržali kazne koje im je izrekao Sud u Hagu.

Taj isti sud je pravosnažno oslobodio gospodina Nasera Orića i uopće ne znam odakle toliko političko divljanje na jedan potpuno legalistički pristup kojeg smo pokazali", kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić u izjavi za novinare u Sarajevu, u odgovoru na "prozivke" predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog sastanka visokih državnih zvaničnika s ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem u Predsjedništvu BiH.

Novinare je zanimalo i kako komentira Dodikovu izjavu o tome da ne može naređivati ministru pravde BiH u vezi sa Interpolovom potjernicom za Orićem.

  • Interpolove potjernice su pravno potpuno jasna priča. Mi smo država koja ne isporučuje svoje građane. Interpolove liste idu u Lyon. Naše Ministarstvo pravde ne može prihvatiti zahtjev druge zemlje da se sudi našim građanima za eventualna krivična djela koja su počinili u svojoj zemlji i za nešto što je nadležnost našeg pravosuđa. Vidjeli ste na onom sastanku da je gospodin Orić spreman da odgovara za bilo kakvu vrstu optužbe pred sudovima BiH. Ovdje je pravna poenta u tome da je Hag procesuirao taj zločin na istom geografskom području, u istom vremenskom periodu, te da je oslobođen. On ne može dva puta biti gonjen za istu stvar osim da sve ovo završi kao u slučaju Ejupa Ganića ili Jovana Divjaka, na način da pravni sistem Srbije bude potpuno poražen, neovisno od toga da li mu odavde pomagao Dodik - rekao je Radončić.

Komentirajući Dodikovu najavu o blokadi institucija BiH, kazao je da se nada da će se on ponašati legalistički, te da je svjestan odgovornosti mnogih evropskih fondova i obaveza države na evropskom putu.

  • Kada se prašina slegne, te kada se okonča ubiranje političkih poena u kampanji, nadam se da ćemo onda imati situaciju kakva priliči ovoj zemlji a to je da imamo vrlo odgovoran rad Vijeća ministara BiH - istakao je Radončić.

Dodao je da očekuje da zvaničnici iz RS u ponedjeljak dođu na posao u državne institucije te ih je pozvao da to učine.

Što se tiče krivične prijave bivšeg pripadnika Armije RBiH Omera Isovića protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog njihove uloge tokom agresije na našu zemlju, Radončić je odgovorio da "na sastanku s udruženjima iz Srebrenice smo upoznati s tim da će sve veći broj Bošnjaka podizati krivične prijave protiv srbijanskih dužnosnika za njihovu ulogu u ratu".

  • Mislim da svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu, da svako ima pravo da dokaže svoju nevinost i da ovo što se dogodilo sa gospodinom Orićem i ostale četiri osobe koje se sumnjiče pokazuje da će se u ovoj zemlji pojaviti građanske inicijative koje će na isti način parirati onome što Srbija pravi prema građanima BiH - kazao je, između ostalog, Radončić, a prenosi Press centar Saveza za bolju budućnost.